Így búcsúzott Terry Jonestól a Monty Python

A január 21-én 77 éves korában elhunyt művészről humoristatársain kívül sokan mások is megemlékeztek, hiszen mindenkinek nagyon fog hiányozni.

Ahogy azt mi is megírtuk, a brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monty Python egyik tagja a frontotemporális demencia egyik ritka fajtája, az elsődleges progresszív afázia miatt veszítette életét, amit 2016-ban diagnosztizáltak nála.

„Épp most hallottam Terry J-ről. Különös érzés, hogy egy ilyen tehetséges és végtelen lelkesedéssel megáldott ember ilyen csendben távozik… A sok-sok dolog közül, amit adott nekünk, számomra a legnagyobb ajándék a Brian élete megrendezése. A tökéletesség netovábbja. Kettő elment, négy még hátra van”

– írta Jones halálára reagálva alkotótársa, John Cleese, utolsó mondatával arra célozva, hogy a Monty Python hat tagja közül Terry Joneson kívül már Graham Chapman sincs életben.

„Terry volt az egyik legközelebbi, legértékesebb barátom. Kedves volt, nagylelkű, támogató és szenvedélyes, aki a maga teljességében élte az életet. Sokkal több volt, mint generációja legviccesebb író-előadóinak egyike.

Maga volt a reneszánsz ember megtestesülése: író, rendező, előadó, történész, briliáns gyerekkönyvszerző, ezenkívül a legmelegszívűbb, legcsodálatosabb társaság,

akit csak kívánhattál magadnak. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy életem ilyen nagy részét megoszthattam vele, és minden szeretetemet a családjának, Annának és Alisonnak küldöm” – emlékezett meg barátjáról egy másik Monty Python-tag, Michael Palin.

„Attól a pillanattól kezdve szeretem, hogy megláttam az Edinburgh-i Fesztivál színpadán 1963-ban. Annyi nevetést és fergeteges színpadi, illetve színpadon kívüli pillanatot osztottunk meg egymással. Ha ismerted, mindez nagyon szomorú, de ha nem, akkor mindig fogsz tudni mosolyogni a számtalan csodálatosan vicces pillanat egyikén, amit adott nekünk” – így Eric Idle, szintén a Monty Pythonból.

Végül Terry Gilliam, a humorista csoport amerikai tagja a következőket írta megemlékezésképp. „NAGYON CSINTALAN FIÚ VOLT!! … aki mindannyiunknak hiányozni fog. Terry olyasvalaki volt, aki a teljességében élte az életet; egy briliáns, állandóan kérdező, tekintélyromboló, szenvedélyesen vitatkozó, dühös, de kirobbanóan vicces, nagylelkű és kedves emberi lény.” Gilliam ráadásul egy montázst is kirakott a szép szavak alá, Terry Jones sok-sok arcáról. A Monty Python-osokon kívül természetesen sokan mások is elbúcsúztatták a művészt. Stephen Fry is a tehetségét emelte ki, továbbá a vidám pillanatokat, amiket adott a világnak. Neil Gaiman író első találkozásukra emlékezett, amikor interjút kellett volna készítenie vele, de ő inkább leitatta. Edgar Wright legjobb szerepeit sorolta fel, Russell Brand pedig azt írta, hogy

megtért Jézus Krisztushoz – vagy az ő esetében inkább Brianhez.


(via Independent, NME)