Így kell igazán beállni szenteste!

A karácsonyt úgy is lehet ünnepelni, hogy közben oltári nagy hülyeségeket csinálunk a haverokkal, és ki más lenne erre alkalmasabb, mint Seth Rogen az ő idétlen röhögésével?


Seth Rogen különös figura, mert úgy vicces, hogy tulajdonképpen semmi vicceset nem csinál, úgy hozott össze egy elég jól fizető, sikeres karriert, hogy különösebben meg sem kellett magát erőltetnie színészként (mondjuk forgatókönyvíróként és producerként kihajtja a belét is), de mi valamilyen furcsa okból kifolyólag szeretjük. Bírjuk, mert olyan a feje, és mert olyan haverjai vannak, mint jelen esetben Joseph Gordon-Levitt, akivel a kivételesen kicsit komolyabb hangvételű Fifti-fiftiben (2011) is tökéletesen megvoltak, és akikhez most a Marvel filmje Sólyomja, vagyis Anthony Mackie is csatlakozik egy kis karácsonyozásra.


Ők a három keleti bölcs, akarom mondani a három nyugati tökfej, akik gyerekkoruk óta barátok, de lehet, hogy ez az utolsó közös karácsonyuk, amit így együtt ünnepelhetnek. Mert Rogennél (mármint a karakterénél) úton van a kisbaba, a felesége bármikor szülhet, Mackie híres (amerikai) focista lett, Gordon-Lewitt pedig úgy érzi, lassan magára marad. De itt van ez az utolsó karácsony, és nekivágnak, hogy megkeressék a karácsonyi bulik Szent Grálját. A híres Diótörő Bált, amiről olyan sokan beszélnek, és amiről senki sem tudja, létezik-e, de az egyik haver annyi év után most jegyeket szerzett rá. Igaz, oda is kell érni, mert vannak előtte kötelező megállók, és van nehezítés a pályán. Például egy doboznyi különböző drog (igen, ez egy Seth Rogen vígjáték, ez már csak ilyen), egy volt barátnő, egy fifikás tolvaj, egy problémás éjféli mise és persze a barátságuk próbatétele.


A félreértések elkerülése végett A szenteste grálja (2015) nem akar tiszteletlen lenni a karácsonnyal és az ünnepekkel szemben, de nem egy Seth Rogen-komédiáról beszélnénk, ha nem lennének benne egyszerre megbotránkoztató, de nagyon vicces részek, mint a hazavágott éjféli mise, de a vígjátékban azért ott van egy dráma is. Dráma a barátságról, arról, milyen egyedül felnőni, milyen félni attól, hogy rossz szülők leszünk, a kapcsolatokról, a titkokról és persze a maga különös módján a karácsonyról. Ehhez pedig Jonathan Levine rendezőtől (Eleven testek) ajándékként megkapjuk Lizzy Caplant, Miley Cyrust (a Wrecking Ball című szám a film alapmotívuma), Mindy Kalingot és James Francót. Mert füves cigi és Franco nélkül nincs Seth Rogen-film!