Így néznek ki ma a Jóbarátok sztárjai

Napra pontosan 25 év telt el kedvenc sitcomunk premierje, és 15 év a befejezte óta. Rachelt, azaz Jennifer Anistont ugyan gyakran látjuk azóta is – de vajon mi van a Rosst, Monicát, Joey-t, Chandlert és Phoebe-t alakító színészekkel?

Jennifer Aniston (Rachel)

Miután a Jóbarátok 2004. május 6-án befejeződött, a szereplők közül egyedül Anistonnak sikerült a moziban is befutnia. Az elmúlt tizenöt évben kereken két tucat nagyjátékfilmet forgatott: a legtöbbször romkomot (Exférj újratöltve, Sejtcserés támadás, Kellékfeleség) vagy vígjátékot (Förtelmes főnökök 1-2., Családi üzelmek, Gyagyás gyilkosság), de thrillerben (Kisiklottak), súlyos drámában (Boldogság bármi áron, Sivatagi madarak), animációs filmben (Gólyák) és független produkciókban is (Jóbarátnők, A lekoptathatatlan) kipróbálta magát. A jelek szerint nagyon hiányzik neki a televíziózás világa, így legközelebb egy sorozatban láthatjuk: a The Morning Show címűben, amiről itt írtunk részletesebben.

Forrás: Warner Bros. / NBC / Getty Images és Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

Courteney Cox (Monica)

Courteney Coxot a Jóbarátok után nem igazán halmozták el szerepajánlatokkal, így úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást, és ő maga indított két olyan sorozatot, amiben magára osztotta a főszerepet. Az egyik a 2007–2008-as Dirt – A hetilap (amelyben barátnője és lánya, Coco keresztanyja, Jennifer Aniston is vendégszerepelt, sőt közös csókjelenetük is volt), a másik pedig a 2009-től 2015-ig futott Született szinglik (Aniston egyébként ennek is felbukkant egy részében). Cox saját sorozatai mellett is megmaradt a tévénél a Jóbarátokat követően (csak néhány mozifilmben tűnt fel, például az Esti mesékben vagy a Sikoly 4-ben), legutóbb is egy sorozatban, a Shameless – Szégyentelenek egyik 2018-as epizódjában láthattuk, idén pedig saját webes reality sorozattal, a terhesség csodájába bepillantást engedő 9 Months with Courteney Coxszal jelentkezett.

Forrás: Hulton Archive / Getty Images és Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

Lisa Kudrow (Phoebe)

A bolondos Phoebe megformálója kifejezetten foglalkoztatottnak számít, de inkább kisebb produkciókban tűnik fel. 2008-ban ő is indított egy saját sorozatot, a Web-terápiát, amiben egy webkamerán keresztül rendelő pszichológust játszik, és ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2011-ben átkerült a tévéképernyőkre, és egészen 2015-ig sugározta a Showtime. Kudrow gyakran szerepel mozifilmekben is (Könnyű nőcske, Rossz szomszédság, A lány a vonaton, Csekély esély, Éretlenségi), de rendszerint csak mellékszerepeket játszik; ezenkívül rendszeresen szinkronizál (Bébi úr, BoJack Horseman), legutóbbi munkája is egy animációs széria volt, a nemrég zárult Human Discoveries.

Forrás: Hulton Archive / Getty Images és Paul Archuleta / FilmMagic / Getty Images

 

David Schwimmer (Ross)

Művészileg mindenképpen a szerencsétlenkedő Rosst hozó színész járta be a legizgalmasabb utat a Jóbarátok óta. Már a sitcomban rendezett tíz epizódot, és direktori vágyait a sorozat zárulta után sem adta fel: 2007-ben mutatták be bemutatkozó nagyjátékfilmjét, amit Simon Pegg főszereplésével forgatott, Fuss, dagi, fuss! címmel. Ezzel párhuzamosan Schwimmer a színház világában is befutott: mind a londoni West Enden, mind a New York-i Broadwayen és Off-Broadwayen debütált színpadi színészként, sőt rendezett is.

Forrás: Hulton Archive / Getty Images és David M. Benett / Getty Images

 

A színész ezenkívül moziszínészként is többször felülmúlta azt a művészi színvonalat, amit Rossként megszoktunk tőle, az olyan filmekben, mint a Duane Hopwood vagy a Rosszbarátok. Schwimmer a 2010-es években visszatért a tévéhez: játszott az American Crime Storyban és a Will és Grace rebootban. A felsoroltakon kívül a sztár szinkronizál (lásd Madagaszkár animációs filmek), sőt hangjátékban (egy fikciós podcast sorozatban) is kipróbálta magát. Legközelebb Steven Soderbergh The Laundromatjában láthatjuk, jelenleg pedig ismét Londonban dolgozik, egy Intelligence című vígjátéksorozaton.

Matt LeBlanc (Joey)

Matt LeBlanc nagyon keményen próbálkozott a Jóbarátok befejezte után, ráadásul ő még plusz lehetőséget is kapott a sitcom producereitől, hiszen adtak neki egy spin-offot, a csak az ő karakterére épülő Joey-t, amit azonban mindössze két évad után elkaszáltak (nem volt ugyanis túl jó). Ezután jó sokáig nem láthattuk semmiben LeBlancot, majd egy váratlan karrierlépéssel 2012-ben a brit autós műsor, a Top Gear egyik műsorvezetője lett. Eközben egy sitcomban is visszatért, ami a legjobb munkája lett a Jóbarátok utáni időkben: a Sikersorozat című szériában saját magát alakítja, Matt LeBlancot, aki nem találja a helyét a nagy siker elmúltát követően. 2016-ban a színész újabb sitcomban debütált, a Jóapátokban, ami idén a negyedik évadával folytatódik, de sikere meg sem közelíti a Jóbarátokét, színvonala pedig a Sikersorozatét. A sztár pedig a valóságban sem találja a helyét, hiszen idén nyáron dobbantott a Top Gearből, így egyelőre a Jóapátok maradt csak neki.

Forrás: Eric Robert / Sygma via Getty Images és Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

 

Matthew Perry (Chandler)

A vicces Chandlert alakító Matthew Perrynek jutott a legszomorúbb sors a Jóbarátokat követően, és az élet is őt tépázta meg a legjobban. 2004 óta az egyetlen igazán méltó, színvonalas alkotás, amiben szerepelt, a sajnos csak egyetlen évadosra tervezett A színfalak mögött volt 2006–2007-ben – ezután csak huszadrangú sorozatokban játszott (Mr. Sunshine, Csoportban marad, a Furcsa pár sorozatverziójának felújítása), illetve vendégszerepelt (A férjem védelmében, Diane védelmében). 2017 óta azonban – amikor eljátszotta Ted Kennedyt Katie Holmes oldalán A Kennedy család: Camelot után című minisorozatban – egyáltalán nem lehet hallani új munkájáról.

Forrás: Warner Bros. / NBC / Getty Images és Walter McBride / FilmMagic / Getty Images

 

Mindez valószínűleg összefügg azzal, hogy a színész harminc éven át élt alkoholbetegként: a Jóbarátok forgatása alatt is folyamatosan alkoholizált, ezenkívül a fájdalomcsillapítókra is rászokott. A sztár ma már elvileg gyógyult alkoholista, ebben a minőségében segítséget is nyújt más függőknek egy rehabilitációs központon keresztül, de tavaly három teljes hónapra kórházba került (a belei átlyukadása miatt), és egyre aggasztóbban fest, szóval vagy a függőségétől nem sikerült mégsem megszabadulnia, vagy múltbeli alkoholizmusa okozott számára tartós egészségkárosodást.