Így vette rá a Mandalorian rendezője a gyerekeit, hogy tartsák titokban egy évig Bébi Yodát!

Bryce Dallas Howard rendezte a Star Wars-tévésorozat 4. részét – most mesélt néhány érdekességet.

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

Úgy látszik, a Howard-famíliában családi ügy beszállni a Disney-korszak Csillagok háborúja-produkcióiba: a Solót rendező Ron Howard lánya, Bryce Dallas Howard jegyzi rendezőként a The Mandalorian tévésorozat negyedik, Sanctuary címet viselő epizódját. A 38 éves színésznő a The Hollywood Reporter magazinnak adott interjújában mesélt néhány kulisszatitkot a szériáról. Többek között a mémmé vált, cuki kis űrlényről, Bébi Yodáról mondta el, hogy a gyerekeinek egy teljes éven át titkolnia kellett az iskolában, hogy mit láttak a forgatáson:

Egy éven át olyan fejjel jártam-keltem, mint a macska, aki megette a kanárit. Annyira, de annyira boldog vagyok, hogy a részese lehetek ennek az egésznek, és hogy Bébi Yoda jelenséggé vált. Ami miatt leginkább ideges voltam, az az volt, hogy a gyerekeim is jártak a forgatáson, látták és meg is tapogatták a Bébit. A forgatás idején a gyerekeim 6 és 11 évesek voltak, most 7 és 12 évesek. Amikor megkezdődött az iskola, minden áldott nap megkérdeztem tőlük: »Na, mi az amiről ma nem beszélhettek senkinek?« Mire ők: »A Bébi!« Szóval következetesen mindig emlékeztettem őket, hogy soha, semmilyen körülmények között nem mesélhetnek Bébi Yodáról. Most pedig már nagyon furcsa nekem, hogy legutóbb azt mondtam nekik: »Na, most már beszélhettek a Bébiről!« Mire ők: »Igen? Oké!« Ezt a napi mantrát egy éven át ismételgettük, és tényleg nagyon-nagyon vicces volt!

Howard arról is beszélt, hogy a Disney ugyan tisztában volt vele, hogy karácsonyra minden Star Wars-rajongó Bébi Yoda-figurát akar majd, de direkt nem gyártottak le semmiféle plüssjátékot és figurát, nehogy a játékgyártók idő előtt elpletykálják a szereplő kilétét. Komoly logisztika kell ugyanis ahhoz, hogy karácsonyra a világ összes játékboltjában kapható legyen karácsonykor egy slágertermék, és a Disney nem akart kockáztatni azok után, hogy buktatott már le meglepetésnek szánt Star Wars-karaktert egy-egy idő előtt kihozott merchandise termék.

Mindenki Bébi Yoda plüssfigurát akar karácsonyra. De szerintem jó döntés született, mert így most nem a figurán van a hangsúly, hanem a történeten.

A színésznő az interjúban arról is mesélt, hogy ő is nagyon örült annak, amikor CGI-technológia helyett inkább két profi bábos keltette életre Bébi Yodát. A figurát a Legacy Effects nevű cég gyártotta, ahol a 2008-ban elhunyt, Oscar-díjas trükkmester, Stan Winston tanítványai dolgoznak, a két speciális effektes bábos is innen érkezett. Bryce Dallas Howard már a Jurassic World idején is együtt forgatott velük, mivel ugyanebben a trükkstúdióban készült a filmhez egy animatronic technikával mozgatott Apatosaurus. A Jurassic Worldre való vicces utalásként a The Mandalorian 4. epizódjában az AT-ST birodalmi lépegető is pont úgy bukkant fel, mintha egy nagy Tyrannosaurus-lábnyomokat hagyó, veszedelmes szörnyeteg lenne.

Bryce Dallas Howard A falu című M. Night Shyamalan-filmben (kép: Port.hu)

 

De a szemfüles nézők észrevehettek egy kikacsintást Howard másik nagy sikerfilmjére, a 2004-es A falura is abban a jelenetben, amikor Omera (Julia Jones) és a mandalore-i fejvadász (Pedro Pascal) egy kunyhóban beszélgetnek.