Íme 8 szuper film a hétre a 83 éves Ridley Scott-tól!

A rendező bámulatos filmográfiájából a Szárnyas fejvadász, a Gladiátor és a Mentőexpedíció mellé most A farkas gyermekei című, izgalmas sci-fi sorozatot is ajánljuk a Port.hu olvasóinak figyelmébe.

1937. november 30-án született az angliai South Shieldsben minden idők egyik legjobb sci-fi rendezője, a grandiózus történelmi filmek mestere, Ridley Scott. Karrierjét díszlettervezőként és reklámfilmesként kezdte. Első mozifilmje a Párbajhősök volt 1977-ben, amellyeé elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál elsőfilmes rendezőnek járó díját. Ezt követte 1979-ben a kultikus Alien, azaz A nyolcadik utas: a Halál, ami azonnal a legnagyobb rendezők sorába katapultálta. A diadalmenet 1982-ben a Blade Runnerrel és a Legendával folytatódott, majd jött a Gladiátor, a Hannibal, a Mennyei királyság, a Hannibal és a Magyarországon forgatott Mentőexpedíció. Ridley Scott figyelemre méltó karrierjét szinte csak az Alien-rajongókat végletesen megosztó Prometheus és Covenant tépázták meg – talán épp a sci-fi szerelmeseit akarta kiengesztelni rendezőként jegyzett tévésorozatával, A farkas gyermekeivel? A 83 éves rendező bámulatos filmográfiájából most ezt a kiváló szériát, valamint 8 emlékezetes mozifilmet ajánljuk a Port.hu olvasói figyelmébe.

Forrás: Mike Marsland/WireImage/Getty

 

1. Szárnyas fejvadász (Film+)

2019-et írunk. Egy speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt, felkutassa és végezzen a replikánsokkal. A film az egyik legismertebb és legjobban sikerült sci-fi a film világában. Rengeteg kérdést feltesz: Mit jelent emberenek lenni? Mi az élet értelme? A válaszokat azonban a nézőre bízza.

 

2. Mentőexpedíció (SuperTV2)

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni. Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat. A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására. De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban.

 

3. Robin Hood

Az Oscar-díjas Russell Crowe alakítja a legendás figurát, akit hosszú nemzedékek óta Robin Hoodként ismer a világ. Hőstettei beépültek a hétköznapi mitológiánkba, és megihlették mindazok képzeletét, akikben ott lakozik a kalandvágy és az igazságosság szelleme. A XIII. századi Angliában Robin és martalócainak csapata szembeszáll a kisváros korrupt vezetőjével, és felkelést szítanak a korona ellen, ami örökre megváltoztatja a hatalmi egyensúlyt a világban. Akár tolvaj ő, akár hős, ez a szegénysorból jött férfi lesz a szabadság örök szimbóluma népe számára...

 

4. Gladiátor (Netflix)

Maximus, a hatalmas római generális (Russell Crowe) a nép kedvence, és az idős uralkodó, Marcus Aurelius (Richard Harris) bizalmát is élvezi. Az összeesküvés áldozataként haldokló Marcus Aurelius őt teszi meg örökösévé hataloméhes fia, Commodus (Joaquin Phoenix) ellenében. Commodus átveszi mégis a hatalmat, és halálra ítéli Maximust: ő megmenekül, a Hispániában élő családjára mért csapást azonban nem tudja megakadályozni. Összetörten a rabszolgakereskedők kezére jut, akik eladják gladiátornak. Az életéért küzdő Maximust Rómába viszik, ahol felhasználja régi hírnevét, hogy lázadást szítson az eltunyult rómaiak között az elnyomó hatalom megdöntésére.

 

5. A Sólyom végveszélyben (Netflix)

1993. október 3-án amerikai kommandósok ereszkedtek le helikopterekről ejtőernyősöket dobtak le Mogadishuban, Szomália fővárosában Mike Steele kapitány (Jason Isaacs) vezetésével. A polgárháborút szító hadúr, Mohamed Farrah Aidid és szárnysegédei voltak a célpontok. A 45 percesre tervezett villámakció 18 órás vérfürdőbe torkollott. 18 katonát és két Sólyom (Black Hawk) típusú harci helikoptert veszítettek az amerikaiak. A sikertelen akció a szomáliai amerikai akciók beszüntetésére hangolta az otthoni közvéleményt.

 

6. Hazugságok hálója (Netflix)

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) CIA-ügynök céltudatos és bátor ember, nem fél senkitől és semmitől. Életét a jó ügyért folytatott harcra tette fel. A cég veteránja, Ed Hoffman (Russell Crowe) viszont otthonról, a laptopja segítségével irányítja a terepen mozgó emberét. Ferris hamarosan új feladatot kap, el kell kapnia a terroristavezért. Az akció során együtt kell működnie a jordániai titkosszolgálattal, meg kell próbálnia beépülni a terrorista szervezetbe. Ferris a fél világon keresztül üldözi emberét, ám minél közelebb kerül hozzá, annál több ellentmondásba és hazugságba ütközik. Rájön, hogy igazából csak önmagára számíthat.

 

7. Amerikai gengszter (Netflix)

Frank Lucas (Denzel Washington) egyik fekete főgengszter hallgatag sofőrjéből lesz a zsenialitásának és szigorú üzleti etikájának köszönhetően a ngyavárosi drogkereskedelem ura, tisztább és olcsóbb anyaggal árasztja el az utcákat. Nem csak a megvesztegetések jól kiépített hálózatán keresztül uralja a várost, de ő lesz a legális társasági élet egyik szupersztárja is. Richie Roberts (Russell Crowe) egy becsületes zsaru, akit a társai kinéznek maguk közül. Elég közel van az utcákhoz, hogy érezze a hatalmi viszonyok elmozdulását a kábítószeres alvilágban. Roberts meggyőződése, hogy valaki az ismert maffiacsaládok fölé került, és gyanítani kezdi, hogy egy fekete játékos bukkant fel a semmiből, és egyenesen a csúcsra tör. Lucas és Roberts is szigorú erkölcsi kódex szerint él, ez különbözteti meg őket társaiktól, ettől lesznek mindketten magányos harcosok a törvény két oldalán. A két férfi sorsa összefonódik, ahogy egyre közeleg a leszámolás perce, amelyből csak az egyikük kerülhet ki győztesen.

 

8. A világ összes pénze (Netflix)

A 16 éves III. John Paul Getty (Charlie Plummer) a világ leggazdagabb embere, az olajmágnás J. Paul Getty (Christopher Plummer) unokája, igazi aranyifjúként él Rómában. A gyöngyéletnek azonban egy csapásra vége szakad, amikor a fiút elrabolják, és 17 millió dolláros váltságdíjat követelnek érte. John Paul erős akaratú édesanyja, Gail (Michelle Williams) hiába kéri a dúsgazdag nagyapa segítségét, a hírhedten fösvény milliárdos visszautasítja. Az asszony kétségbeesésében Getty üzleti tanácsadójához, az egykori CIA ügynök Fletcher Chase-hez (Mark Wahlberg) fordul, hogy bírja jobb belátásra az emberrablás tényében is kételkedő Gettyt. Az idő fogy, a bűnözők egyre türelmetlenebbek, és bármeddig képesek elmenni, hogy bizonyítsák szándékuk komolyságát...

 

+1. A farkas gyermekei (HBO, HBO GO)

Ridley Scott új sci-fi sorozata a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.