Íme, az akupunktúrás akciófilm

Jet Li nem csak a hagyományos kínai harcművészetet veti be A sárkány csókjában, hanem a még hagyományosabb kínai akupunktúrát, de nem (csak) gyógyításra használja.

Luc Besson abból épített fel egy birodalmat, hogy Nyugatra – Európába és Amerikába - hozta a harcművészetekre építő távol-keleti akciófilmet, és azt ügyesen ötvözte a hagyományos krimi formulával. Az ezredfordulótól kezdve sorozatban készítette az ilyen darabokat, rendszerint úgy, hogy elkészített egy történetvázlatot, majd a Besson-istálló olyan szorgos rendezői, mint Gérard Pirés, Louis Leterrier, Pierre Morel vagy Olivier Megaton legyártotta a kész filmet. A 2001-es A sárkány csókját történetesen Chris Nahon rendezte, de az említettek közül bárki más is csinálhatta volna. Ami nem feltétlen baj, mert ez egy elég jól működő modell volt, pláne úgy, hogy a filmhez elhozták Párizsba magát Jet Lit!  

Liu Jian-t (Jet Li), a kínai kormány egyik legkiválóbb titkos-ügynökét Párizsba küldik, hogy Jean-Pierre Richard (Tchéky Karyo) francia rendőrfelügyelővel együttműködve letartóztassanak egy kínai drogbárót. Az akció során a bűnöző életét veszti, amikor egy felbérelt prostituált leszúrja őt, a korrupt és erőszakos Richard pedig Liu fegyverével végez a sebesült kínaival és a prostival, és ezután Liura keni a gyilkosságokat. Az egyetlen szemtanú egy másik prostituált, Jessica (Bridget Fonda), akinek lányát, Isabelt Richard korábban elrabolta, és a nőt teste árusítására kényszeríti. Liu megszerzi a biztonsági kamera felvételeit, amelyekkel tisztázhatja magát, és elmenekül a helyszínről, de ezzel nincs vége a történetnek.

Jet Li pedig elképesztő. Az egész filmben mindössze két olyan jelenet van, ahol CGI-t kellett nála használni – az egyiknél a lángok miatt, a másiknál egy biliárdgolyó miatt, a legjobb bunyóknál pedig konkrétan lassítani kellett a felvétel lejátszásán, hogy kivehetőek legyenek a mozdulatai. Igaz, ez nem csak rá vonatkozott, a legjobb bunyóban az ellenfelét alakító Cyril Raffaelli – ő volt a zsaru a B13 - A bűnös negyedben (2004) – is követhetetlenül gyorsnak bizonyult a kamerának, ezért a hátraszaltóit végül drótfelfüggesztéssel vették fel, mert úgy tisztán látszott minden. És hogy jön ide az akupunktúra? Úgy, hogy hősünk nem csak öklével és lábaival harcol, hanem apró tűkkel is, amelyekkel a használattól függően életeket menthet vagy olthat ki – az utóbbit hívják a sárkány csókjának.

 

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.