Itt nem esznek élő polipot! - Oldboy

Egy remekmű remake-jétől aligha várhatjuk el a tökéletességet, Spike Lee munkájába még a producerek is belepiszkáltak, de összejött egy tisztességes és izgalmas saját Oldboy.

Aki látta annak idején Chan-wook Park 2003-as örökbecsű klasszikusát, az bizonyára csak legyint az Oldboy amerikai remake-jére. Pedig, valljuk be, kevesen néznek bizarr dél-koreai filmeket, szóval nyugodtan adhatunk egy esélyt Spike Lee tíz évvel később elkészült verziójának, már csak azért is, mert a bosszúba szépen beleőrülő főhőst Josh Brolin játssza, aki a Nem vénnek való vidék után mintha egy egészen új karriert építene fel.

Képzeljük el ezt a lehetőséget: a filmet az eredeti változat alapján, persze az amerikai ízlésnek megfelelően Steven Spielberg rendezi meg és Will Smith a főszereplője. Ugye elég bizarr lett volna, még úgy is, hogy tudjuk, Park munkájának katartikus erőszakorgiája jócskán leszedálva jelenik majd meg. Merthogy az Oldboy az erőszakról és a kegyetlen bosszúról szól, egy eszelős tervről, amelynek áldozatát egy esős éjszaka egyszerűen elrabolták az utcáról, és 20 évre bezárták egy apró szobába. Kapott enni, nézhetett tévét, ahonnan megtudta, hogy volt feleségét megerőszakolták és megölték, ráadásul ő maga a gyanúsított, a lánya pedig állami gondozásba került. 20 év alatt semmi másra sem tud gondolni, mint a bosszúra, aztán ugyanolyan váratlanul, mint ahogy elrabolták, szabadon engedik.

Megszállottan kezdi felkutatni azokat, akik a büntetés e sajátos és bizarr módját mérték rá, azonban kénytelen ráébredni, hogy egy kegyetlen macska-egér játékba kényszerítették bele, és amelynek szabályait egy különös férfi diktálja, aki hamarosan meg is keresi őt. Ám ettől még semmi sem lesz világosabb hősünk számára, akinek egyedül egy kedves ápolónő tud némi segítséget nyújtani. A „kedves” szó persze még így sem gyakran kerül elő Spike Lee filmjében, amelyből kikerült számos, az amerikai nézőket potenciálisan sokkoló rész, mint például a polipevés vagy a nyelvlevágás, de az erőszak itt is víg tort ül.   

És még így, megszelídítve sem volt siker a film hazájában, külföldön pedig az eredeti film szellemiségét kérték rajta számom, vagyis az amerikai Oldboy két szék között a földre zuttyant, pedig kár érte. Jól összerakott, csodásan fényképezett darab. Brolin most is remek, megvan benne a szükséges düh és fizikalitás, a kínzóját alakító Sharlto Copley is nagyszerű, Elizabeth Olsen mindig bájos és extraként megkapjuk Samuel L. Jacksont egy kellőképpen tenyérbemászó szerepben, amit a tőle megszokott, tökéletes átéléssel ad át.