Jack Nicholson a legjobb genyó - Lesz ez még így se!

Nicholson mindig akkor volt igazán elemében, ha kissé hibbant pasasokat játszott, és Melvin tényleg hibbant, papírja is van róla, de attól még nem rossz ember. Többnyire.

Jack Nicholsont a jóistenke is vígjátékokra teremtette, és nem mondom azt, hogy nem jó drámai szerepben, mert az döbbenetes marhaság lenne, elég a Ragyogásra gondolnunk, de a legjobban mégis a komédia áll neki jól. Amikor Jokerként marhulhat Batmannel szemben vagy Az Eastwick-i boszorkányok nőfaló ördögeként, a Támad a Mars ostoba amerikai elnökeként – vagy éppen a Lesz ez még így se! Melvin Udallja.  

Melvin csak az irodalomnak él, és igazán szerencsés alkat, mert egy fikarcnyit sem érdekli, ki mit gondol róla, és mindig azt mondja, amit gondol, ami elég ritka jelenség a mai világban. Nem is könnyű megférni vele, és ő nem is kér senki társaságából, és papírja van arról, hogy számára ez a normális, mivel obszesszív-kompulzív megbetegedésben szenved, vagyis kényszerbetegsége van. Aztán mégis úgy alakul, hogy alkalmazkodnia kell valaki máshoz vagy másokhoz. Az első betolakodó az életébe egy kiskutya, akit muszáj befogadnia. A szomszédját, a meleg festőművészt kirabolták és összeverték, és amíg kórházban van, neki kell rá vigyáznia, de ott van a kedves és néha kiszámíthatatlan pincérnő is, aki fittyet hány Melvin gorombaságaira, mert érzi, hogy egy alapvetően tisztességes és rendes emberrel van dolga.

A Lesz ez még így se nem egy különösebben bonyolult film, a veterán rendező, James L. Brooks (Becéző szavak) pontosan tudta, hogy elég Jack Nicholsonra építenie, aki ösztönösen érezte a szerepet. Minden mozdulata tökéletes, és másnál ez már bőven sok lenne, nála viszont pont így működik a dolog. Ehhez persze jó partnerek is kellenek, és Helen Hunt nagyszerű társ, Jack színpadias túlzásai mellett ő végig két lábbal a földön áll, és itt most az a ritka eset fordult elő, hogy a film férfi és női főszereplője is Oscar-díjat kapott, a meleg szomszédot alakító Greg Kinnearnek viszont meg kellett elégednie egy legjobb mellékszereplő jelöléssel. Egyébként más szempontból is patinás filmről van szó, mivel jófejségből egy rakás menő hollywoodi rendező tűnik fel benne aprócska szerepekben, olyan nevek, mint Lawrence Kasdan, Harold Ramis, Todd Solondz vagy Shane Black.