Jim Carrey legyen veletek!

A gumiarcú komikus velünk lesz a hétvégén első nagy sikerével, gonosz ripacsként, a jóisten beugrójaként, igenemberként és legidiótább szerepe újrázásában.

A maszk (1994)

Volt idő, amikor minden hollywoodi vígjáték Jim Carrey-ről szólt, és ez az időszak 1994 táján kezdődött, amikor egyszerre jött ki az Ace Ventura, a Dumb és Dumber és persze A maszk – nem is tudom, Carrey hogy győzte mindet. Utóbbi már csak azért is fontos, mert ez volt a hamvas és nagyon fiatal Cameron Diaz nagyjátékfilmes debütálása – és ez a film tette menővé a Jack Russell terriert. A Dark Horse Comics képregény sorozata alapján készült film női főszerepére hősnőnk nem kevesebbszer, mint tizenkétszer mint el meghallgatásra, mire megkapta Tina, a gengszter csajának szerepét. Aki bárénekesnő, és nem rossz lány, hiszen hajlandó segíteni a balfék banki alkalmazott Stanley Ipkissnek, aki egy véletlennek és egy ősi maszknak köszönhetően a legfurcsább és legidétlenebb szuperhős lesz, akit mellesleg tényleg csak Jim Carrey játszhatott el.

A Minden6ó (2003)

Bruce Nolan (Jim Carrey) népszerű tévébemondó, barátnője, Grace (Jennifer Aniston) rajong érte, ő azonban örökké elégedetlenkedik sorsával, és amikor sikerül kirúgatnia magát, Istent kezdi el hibáztatni mindezért. Az Úr Morgan Freeman képében jelenik meg előtte, és okulásul átadja minden hatalmát a káromló tévésnek. Bruce elfogadja az ajánlatot: a városban mindenki hozzá imádkozik és neki mondja el lelke legsötétebb titkait! Bruce megpróbál minden igényt kielégíteni, de hamar rájön, hogy Isten feladata nem is olyan könnyű! Például nem nyerhet mindenki EGYSZERRE a lottón, de akadnak más problémák is.

Lemony Snicket - A balszerencse áradása (2004)

A csomagolás ne tévesszen meg senkit, ez nem gyerekfilm, hanem éjsötét vígjáték megannyi groteszk halálnemmel és gonosz fordulattal. És nem mellesleg Jim Carrey egyik legjobb filmje, pedig neki akad elég sok jól sikerült alkotása. Ő a gaz Olaf gróf, az elmés álcák és elképesztő fondorlatok nagymestere, az agyafúrt gonosztevő és ripacs színész, aki meg akarja kaparintani a Baudelaire árvák családi örökségét. El is takarít mindenkit az útból, aki az örökség és közé áll, és az emberi butaság és hiszékenység mindig a kezére játszik. És nem csak ő zseniális itt, de a látvány, a sztori, a fordulatok, minden, beleértve az életében először butuska nőt alakító Meryl Streepet is.

Az igenember (2008)

Carl Allen (Jim Carrey) a válása után teljesen bezárkózik, és csak kedvenc horrorfilmjeinek él. Hiába próbálja őt barátja, Peter (Bradley Cooper) kirángatni a gödörből, mindig mindenre nemet mond. Egészen addig, amíg össze nem hozza a sors egy félőrültnek látszó ismerősével, aki elcipeli őt az életmódguru Terrence (Terence Stamp) szemináriumára. Maga sem tudja, hogyan és miért, de fogadalmat tesz, hogy mostantól mindenre igent mond. Említettük már, hogy Mr. Allen hitelminősítő? Az igeneknek köszönhetően az utcai verekedéstől az előléptetésig mindent átél, még a nagy szerelmet és annak az elvesztését is, sőt, alapfokon megtanul koreaiul – ezt Carrey is megtette, hogy szerepben maradjon, mert ő a viccel nem viccel.

Dumb és Dumber kettyó (2014)

Húsz év telt el Dumb és Dumber feltűnése óta, ám a két hős ez idő alatt egy cseppet sem változott - legalábbis ami az agyi kapacitásukat illeti. Dumb katatón állapotban, egy szanatóriumban múlatja az időt, Dumbernek pedig sürgősen új vesére van szüksége. Mit ad isten, kiderül, hogy van egy felnőtt lánya - a tökéletes donor, akit már csak meg kell találnia. Miután kiderül, hogy Dumb két évtizedig megjátszotta magát, és valójában kutya baja, a nyerő páros hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a családegyesítésbe. És nem bátorkodnék azt mondani, hogy a folytatás az eredeti film közelébe ér, de egyáltalán nem vállalhatatlan, és akad elég vállalható poén egy szombati matinéhoz.