Jó zsaru, rossz zsaru és halott zsaru

Tagadhatatlan, hogy a R.I.P.D. - Szellemzsaruk egy merő utánérzet, és most nem mondjuk ki hangosan, melyik filmet kopizták benne, de megvan a maga bája, a Jeff Bridges és Ryan Reynolds párosnak köszönhetően.

Igen, tudom, hogy ez egy Men in Black - Sötét zsaruk (1997) koppintás, nem is nagyon lehet másnak tekinteni, annak ellenére is, hogy egy saját életet élő képregény alapján készült, mert minden alapeleme ugyanaz, mint a Tommy Lee Jones és Will Smith-féle vígjátéknak. Ugyanúgy egy titkos szervezet vigyáz a világ rendjére, hogy a máshonnan érkezett ocsmány lények ne árthassanak nekünk, és ugyanúgy egy morcos veterán mellé kerül egy rátermett zöldfülű, akikkel aztán remek partnerek lesznek – és még a színészek összepárosítása is hasonló. Egy dologban más a két film, de ez részletkérdés: a rosszarcúak itt nem a világűrből, hanem a másvilágról érkeznek, de a külsejük így is elég hasonló. Akkor miért is ajánljuk az R.I.P.D. - Szellemzsarukat?

Mert nem lehet NEM ajánlani egy olyan filmet, aminek Jeff Bridges és Ryan Reynolds a főszereplője, még úgy is, hogy az R.I.P.D. még jóval a Deadpool és az előtt készült, hogy Reynoldsról kiderült, milyen jó arc, és még akkor is, ha Bridges energiái töredékét vetette be a szerep kedvéért. Ugye, hogy nem? De mi is az a címbeli R.I.P.D.? Hát a R.I.P., vagyis Nyugodjék Békében és a P.D. vagyis Police Department, azaz a városi rendőrség rövidítések viszonylag vicces összevonása, és ide kerül be hősünk, a fiatal rendőr, akivel pont a társa végez valami talált aranykincs miatt, aminek persze fontos szerepe lesz majd. És az új srácot egy igazi veterán mellé osztják – veterán, mert már a polgárháborúban is harcolt, és aztán a vadnyugaton volt seriff, és az élőhalott zsaruknak az a feladatuk, hogy megvédjék világunkat azon pusztító lények egyre szaporodó hadától, akik nem hajlandók békében távozni az árnyékvilágba.

A csavar pedig az, hogy bár a szellemzsaruk „fizikailag” is közöttünk járnak, senki sem ismerheti fel őket, hiszen az öreg egy szőke bombázó, az újonc pedig egy vén kínai csóka külsejét kapta, bár ezzel a valóban sok lehetőséget tartogató poénnal a rendező, Robert Schwentke (Red, Légcsavar, a Beavatott széria) nem mindig tudott mit kezdeni. Ő megelégedett azzal, hogy elég teret adott Bridgesnek és Reynoldsnak, a rossz zsarut alakító Kevin Baconnek, illetve a digitális trükkös csapatnak, aztán hagyta, hadd szóljon a dolog. És a nehezen feledhető koppintás jelleg, a nem mindig a legbrilliánsabb történet ellenére szól is, mi szeretjük, szeressétek ti is!