Jóbarátok: Jennifer Aniston majdnem kiszállt

El tudjátok képzelni mindenki kedvenc sitcomját Rachel karaktere nélkül? Pedig hajszálon múlt, hogy nem írták ki a sztoriból...

Idén szeptemberben lesz a huszonötödik évfordulója annak, hogy a Jóbarátok első epizódja adásba került. A jeles eseményre időzítve Saul Austerlitz kultúrtörténész írt egy Generation Friends című könyvet, ami teljes egészében a kilencvenes évek meghatározó sorozatáról szól. A kötet majd csak szeptember 17-én kerül forgalomba, de az amerikai lapok már megkapták a recenziós példányukat, így el is kezdték szemezgetni belőle a legérdekesebb részleteket.

A legmegdöbbentőbb információ ezek közül minden bizonnyal az, hogy kiderült: az első évad felénél Rachelt majdnem kiírták a szériából – vagy ami még rosszabb, az is felmerült, hogy Jennifer Aniston helyett valaki másra osztják a szerepet. A színésznő ugyanis addigra már leforgatott több epizódot egy Muddling Through nevű sitcomba a CBS csatornánál, és ha az a sorozat sikeres lett volna, ki kellett volna szállnia a Jóbarátokból, nagyjából az első évad közepe táján.

Anistont (és a nézőket) végül a rivális tévécsatornák közötti nézettségi verseny, illetve a Jóbarátoknak otthont adó televízió, az NBC főnöke, Warren Littlefield mentette meg. A Muddling Through ugyanis még nem került adásba: a CBS a holtidőnek számító nyári szombat estékre szánta. Amikor ezt Littlefield megtudta, egy pár, épp talonban álló könnyfakasztó Danielle Steel-szerelmes történet tévés adaptációját indította ugyanabban a műsorsávban, amivel az összes női nézőt elhalászta a konkurencia szériája elől.

A Muddling Through-t (ami egyébként arról szólt, hogy egy nő a csalfa volt férje meglövése miatt kapott két év börtön után visszatér a motelvezetéshez és a családjához) így elkaszálták, Jennifer Aniston pedig mehetett az NBC-hez, hogy a Jóbarátok sztárja legyen. A Generation Friends című kötetben ezenkívül olyan érdekes sztorikat is leírnak, hogy kik játszották volna az eredeti tervek szerint kedvenceinket: Monica karaktere például eredetileg egy cinikus-szarkasztikus kemény csaj lett volna, és Janeane Garofalónak szánták – de minderről már írtunk egy korábbi cikkünkben, ami ide kattintva olvasható.


(via IndieWire)