Jobbnál jobb Oscar-díjas filmekkel gyorsabban telik el a hét!

Csillagok között, Dunkirk, Az angol beteg, Az elveszett frigyláda fosztogatói – veterán rendezők nagy klasszikusai, amiket nem lehet elégszer újranézni!

Hétfő: Az elveszett frigyláda fosztogatói

Elsőre talán nem is gondolnánk, de (ahogy azt a hétvégi cikkünkben is megírtuk) az első Indiana Jones-mozifilm összesen öt Oscart zsebelt be az 1982-es vörös szőnyeges díjátadó gálán! Michael Kahn lett a legjobb vágó, a látványtervezők a nyitójelenet csapdákkal teli, templom-labirintusáért, a speciális effektesek a kőgolyó elől menekülésért és a többi trükkért kaptak aranyszobrot, a Frigyláda győzött a legjobb hang kategóriában, a Star Wars-filmek veterán hangmérnöke Ben Burtt pedig ezúttal is különdíjat kapott.

A Frigyláda történetét mindenki ismeri – de még mai szemmel is annyira vicces és kalandos, hogy nem lehet elégszer újranézni! Dr. Henry Jones Jr. (Harrison Ford) iskolaidőben karót nyelt, szemüveges tanár a főiskolán, ám rögtön ostort és kalapot ragad, ha a nácik valami egzotikus országban azon ügyködnek, hogy egy ősi régészeti lelet (ezúttal a bibliai Frigyláda) segítségével leigázzák a világot!

Kedd: Kémek hídja

Nyilvánvaló, hogy Steven Spielberg hatalmas történelemrajongó, és ahogy egyre érettebb rendező lett, úgy fordult fokozatosan a könnyed, náciverő kalandfilmektől a háborús drámák és nagyszabású történelmi tablók felé.

 2015-ös munkája, a Kémek hídja a hidegháború legfagyosabb éveiben játszódik, és azt a megtörtént esetet dolgozza fel, amikor a Szovjetunióban elfogták egy lelőtt amerikai kémrepülőgép pilótáját. A filmben a CIA megbíz egy ügyvédet (Tom Hanks), hogy utazzon Berlinbe, és szabadítsa ki a pilótát a vasfüggöny mögül: készítsen elő egy fogolycserét, amiben az oroszok a pilótáért cserébe megkaphatják az Amerikában lebukott szovjet kémet, Rudolf Abelt. Utóbbi karaktert Mark Rylance alakította, aki Oscar-díjat kapott ezért a szerepért.

Szerda: Dunkirk

Spielberghez hasonlóan Christopher Nolan is óriási történelemrajongó: 2017-ben nagyszabású filmet forgatott a 2. világháború egyik legtragikusabb, de egyben legkülönlegesebb mentőakciójáról. 1940 májusában a németek bevonultak Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. Az 5 kilométeres partszakaszon 300 000 szövetséges katona zsúfolódott össze, és nem volt merre menekülniük – ám az angol flottának különleges és váratlan akciókkal, hatalmas veszteségek árán ugyan, de mégis sikerült véghezvinni egy mentőakciót.

Bár a Dunkirk a tavalyi Oscar-gálán nyolc kategóriában is esélyes volt, a stáb végül csak három technikai kategóriában nyert: az Amerikai Filmakadémia a vágókat, a hangkeverőket és a hangvágókat díjazta egy-egy aranyszobrocskával.

Csütörtök: Csillagok között

Christopher Nolan 2014-es sci-fijéről máig tart a vita, hogy csak egy kvantumfizikai közhelyeket puffogtató, parasztvakító, nagy blöff volt-e, vagy egy világűrbe induló asztronauta csapattal a szórakoztatva tanítás módszerével mutatott be a nagyközönségnek olyan tudományos fogalmakat, mint a fekete lyuk, az akkréciós korong, a húrelmélet, a féreglyuk, a Ciolkovszkij-egyenlet és az időutazás.

Bár Nolan filmje a 2015-ös Oscar-gálán öt kategóriában is esélyes volt (többek között Hans Zimmer, mint legjobb zeneszerző), végül csak egyetlen trófea, a legjobb vizuális effektekért járó díj jött össze. Az viszont teljesen megérdemelten!

 

Péntek: Az angol beteg

A film, amivel Ralph Fiennes először lopta be magát minden magyar szívébe (a második A napfény íze volt), hiszen ő alakította a kalandos életű, magyar arisztokratát, Almásy László grófot. A híres magyar nyelvész és kutató a második világháború előtt tagja volt egy expedíciónak, mely addig föltérképezetlen sivatagokat járt be Egyiptomban – a film az általa felfedezett sziklafestmények megtalálását mutatja be egy szívszorító szerelmi történetbe csomagolva. 

Az angol beteget az 1997-es Oscar-gálán elképesztő díjesővel jutalmazták, összesen kilenc aranyszobrot gyűjtött be! Ez lett a legjobb film, Anthony Minghella a legjobb rendező, Juliette Binoche a legjobb női mellékszereplő, John Seale a legjobb operatőr, de összejött egy-egy díj a legjobb díszlet, a legjobb jelmez, a legjobb hang, a legjobb vágás és a legjobb filmzene kategóriákban is.