Johnny Depp borzalmas fogsora

És kopaszodó feje, vizenyős, hüllőszerű szeme, pergamenszerű bőre, mind nagyon, de nagyon ijesztő, mert a színész ezúttal Amerika legvisszataszítóbb bűnözőjének bőrébe bújt.

James 'Whitey' Bulger Boston amúgy is elég mocskos alvilágának egyik legmocskosabb figurája volt, aki ennek tetejében még az FBI spiclije is volt, noha ő maga gyűlölte az árulókat – milyen ironikus, igaz? Scott Cooper rendező (az Oscar-díjas Őrült szív készítője) fogta Bulger izgalmas, helyenként meghökkentő és rendkívül véres történetét, lecsippentette a felesleges hajtásokat, egybefűzte a szerteágazó szálakat, és a Fekete misében (2015) megpróbált emberi arcot adni a szörnyetegnek, de nem túl emberit.

Ha filmről van szó, a legelvetemültebb bűnözőnek is arca van – ha főszereplő, és nem ellenség -, mert kell, hogy legyen az egyéniségének legalább egy apró része, amellyel a néző képes azonosulni. Ez egy bazi nagy, de szükséges filmes közhely, és a leggyakoribb ilyen vonás a lojalitás, egy sajátos becsületkódexhez való ragaszkodás, és  Scott Cooper is ezt a könnyen járható utat választotta, legalábbis eleinte. 'Whitey' Bulger, akit már „befutott” bűnözőként, vagy tízéves börtönbüntetés után ismerünk meg, semmit sem utál jobban, mint a spicliket és árulókat, a tiszteletlenséget brutálisan megtorolja, de a családja szent. Ugyanakkor egy sunyi szemétláda, aki szeret másokat megfélemlíteni, szeret puszta kézzel ölni, és a gyerekkori barátként hozzáforduló, szövetséget ajánló FBI ügynököt is a saját céljaira használja fel – és ő volna a másik főszereplő, John Connolly (Joel Edgerton), a történet elején még tisztességes rendőr, aki a karizmatikus bűnöző kezei között egyszerre tehetetlen sakkfigura és kényszerű cinkos lesz.

A rendező szerencsére nem finomkodik: a pszichopata gyilkos és a korlátolt, ostoba zsaru párosa pedig egyre rémesebbé válik – ám végig hiteles marad -, bukásuk jócskán megérdemelt és törvényszerű. És azon túl, hogy a Fekete mise jó maffiafilm és jó életrajzi film, egyben végre egy jó Johnny Depp film is. Félkopaszon, sárgás, hiányos fogsorral, vizenyős kék szemekkel az embert kirázza a hideg a látványától, átérezve, milyen lehetett szembekerülni 'Whitey' Bulgerrel, de Depp nem játssza túl a szerepet, tudja, hogy a hallgatás adott esetben fenyegetőbb lehet, mint a vicsorgás, de vicsorogni is tud. Ehhez jön a mindig remek Joel Edgerton segédlete, Benedict Cumberbatch játéka Bulger politikus öccseként, és egy rakás olyan arc, amikhez hasonlókat csak Martin Scorsese maffiózó filmjeiben láthattunk.

Bulger egyébként 17 évig bujkált sikeresen a törvény elől, majd 2011-ben tartóztatták le. 2013-ban 31 vádpontban találták bűnösnek, és összesen 11 gyilkosságban bizonyították bűnrészességét, amiért kétszeri életfogytiglanra, plusz öt évre ítélték. 2018. október 30-án új börtönbe, a hírhedt Hazelton fegyházba szállították, ahol érkezése napján több rabtársa agyonverte, nyelvét kivágták. 89 éves volt.