Jövőre befejeződik Ellen DeGeneres talkshowja

A tavaly óta gyűrűző botrány hatására a nézők harmada elpártolt.

A The Ellen DeGeneres Show az amerikai televízió egyik legsikeresebb talkshow-ja, 2003. szeptember 8-i indulása óta 171 Emmy-jelölést kapott, ebből 61-szer díjazták. A műsorvezető ellen felmerült vádak hatására azonban az elmúlt évben csaknem egymillió néző pártolt el a műsortól, valószínűleg ennek következménye, hogy bejelentették: a 2022-es 19. évad lesz az utolsó.

2018-ban jelent meg a New York Times-ban egy portré, ami azt sugallta, hogy DeGeneres messze nem olyan jófej, mint amilyennek gondoljuk a műsora alapján. A cikkben a műsorvezetőnőt szembesítették a showműsor forgatásának mérgező légkörével és a viselkedéséről szóló pletykákkal, de akkor tagadta a vádakat, és hozzátette, hogy nagyon rosszul esnek neki ezek a hazugságok, mert ő a legelső naptól azt akarta, hogy mindenki, aki a műsorban dolgozik, büszke lehessen a munkájára. 

Szintén 2018-ban Kevin Hart vezette volna az Oscar-gálát, de kiderült, hogy korábban Twitteren viccelődött a homoszexuálisokon, így megbízását visszavonták. A leszbikusságát régóta nyíltan vállaló DeGeneres kiállt Hart mellett, mondván, hogy ne vegyék figyelembe a homofób bejegyzéseket. Ez jó néhány nézőnek nem tetszett.

Tavaly, a koronavírus miatti karantén elején a show dolgozóit nem tájékoztatták, hogy a kényszerű leállás milyen hatással lesz az állásukra, egyáltalán, lesz-e fizetésük. 2020. július 16-án aztán a BuzzFeeden megjelent egy cikk, amiben a show több alkalmazottja is arról számolt be, milyen rossz légkör uralkodik a műsor forgatásain, DeGenerest rasszizmussal és megfélemlítő viselkedéssel vádolták. Állítólag DeGeneres odáig ment, hogy nem engedte, hogy beosztottjai a szemébe nézzenek – a műsorvezető ezt a vádat határozottan tagadta. A weboldal egy későbbi cikkében pedig arról számolt be, hogy a műsor vezető producerei részéről mindennapos a dolgozók szexuális zaklatása. A Warner Bros. mindezek után vizsgálatot indított, és ugyan nem derült ki, hogy mindegyik vád helytálló-e, a hivatalos eljárás utáni sajtóközlemény alapján bizonyos, hogy találtak szabálytalanságokat, amiket orvosolni kell. DeGeneres ekkor nyilvánosan bocsánatot kért az alkalmazottaktól.

2020 szeptemberében a nyári szünet után visszatért a show, és DeGeneres viccelődve reagált a vádakra, majd bejelentette, hogy műsorának ezzel egy új fejezete veszi kezdetét. Ez azonban nem hatotta meg a nézőket, több mint egyharmaduk elpártolt a műsortól, még úgy is, hogy DeGeneres igyekezett minél több hírességet meghívni.

Így jutottunk el a tegnapi napig, amikor bejelentették a műsor megszűnését. DeGeneres a The Hollywood Reporternek adott interjúban elmondta, hogy amikor a szembesült a vádakkal, először ott akarta hagyni a műsort, ugyanakkor tavaly csupa rossz történt vele: kirabolták és négy háziállata is meghalt.

Amikor ez az egész elkezdődött azzal a "valaki nem tud a szemembe nézni" vagy mittudomén, mi volt az első, olyan volt, mint egy hullám csúcsa. Olyan "nem lesz nagyobb ez a hullám". Aztán csak nagyobb és nagyobb lett, egészen addig, míg kontrollálhatatlanná nem vált. És én tényleg, őszintén azt érzetem, hogy ezt nem érdemlem meg. Nincs erre szükségem. Tudom, ki vagyok. Jó ember vagyok.

(Forrás: Independent)