Kapj el, ha tudsz! - mi az igazság a filmhez képest?

Steven Spielberg nagy sikerű filmje, a Kapj el, ha tudsz nagyrészt megtörtént eseményeken alapul. Frank Abagnale Jr. létező személy, még most is él és virul, és biztonsági szakértőként dolgozik a világ legnagyobb cégeinél, pl az FBI-nál.

A megtörtént esetekről szóló filmeknél mindig kérdéses, hogy a film mennyire fedi a valóságot. Ez természetesen független a film minőségétől, de a kíváncsiság kedvéért utánajártunk, mi az igazság. A Kapj el, ha tudszban egy olyan tökéletes csalót és „nagyszerű módszereit” ismerhetjük meg, amelyekről nagyon nehéz elhinni, hogy tényleg megtörténtek.

Ehhez nyújt fogódzót maga Frank Abagnale írása, ami saját weboldalán olvasható. Ebben tisztázza, hogy a film alapjául szolgáló könyvet ő írta egy társíró segítségével, aki csupán négyszer beszélgetett vele. Frank azonban így is meg volt elégedve a végeredménnyel, melynek jogait 1980-ban adta el. Abagnale azt is hozzáteszi, hogy a könyv egy kicsit túldramatizált bizonyos helyzeteket – persze a szerkesztő kérésére, éppen ezért Abagnale ragaszkodott hozzá, hogy a kiadó a fülszövegben tisztázza a tényeket.

Íme néhány dolog, ami mind a könyvben, mind a filmben kissé el van túlozva: eredetileg 10 milliónyi dollárról szóló kamucsekket említ a könyv, de Abagnale bevallása szerint az összeg megállt 2,5 millió dollárnál (730 millió forint), ami – valljuk be – szintén szép teljesítmény.



A másik ilyen „félreértés”, hogy Frank Abagnale szerepelt az FBI tíz legkeresettebb bűnözője listáján. Ez már csak azért sem lehet igaz, mert azon a listán kizárólag a legerőszakosabb bűnözők szerepelnek, akik emberéleteket oltottak ki. Ez szerencsére Frankre egyáltalán nem igaz, ő csak csalással sértette meg a törvényeket.

A csalásokat 16 évesen kezdte, és 21 éves koráig „foglalkozott vele”, utána – saját bevallása szerint már becsületes életet élt. Franciaországban, Svédországban és Amerikában ült börtönben – ahhoz képest, hogy mennyire fiatal volt akkor, elég szigorú büntetést, 12 évet kapott, amiből ötöt ült le.



Nagy különbség még a film és a valóság között – amit Frank Abagnale Jr. is hangsúlyozott, – hogy míg a filmben az apjával megjavult a kapcsolata, a valóságban nem éppen így történt: elmondása szerint miután kiszaladt a tárgyalóteremből, soha többé nem találkozott az apjával. A filmben ezzel szemben sokszor beszélgetett vele, és ezt a változtatást az igazi Frank jónak is tartotta.

Elmondta, hogy habár apjával többet nem találkozott, minden egyes nap után, amikor sok pénzt sikerült szereznie és csinos nőkkel találkozott, egyedül, a hotelszobában csak apjára és anyjára tudott gondolni, és arra, hogy egyszer majd megint összejönnek a szülei.

Egy interjúban az FBI-ügynökkel való kapcsolatára is kitért. A karaktert Tom Hanks játszotta el, akit egy Joe Shea nevű FBI-ügynökről mintáztak, ő volt mindig Frank nyomában. Az interjúban Abagnale elmondta, hogy jó kapcsolatot ápolt az ügynökkel, majdnem 30 évig barátok voltak, és nemrégen hunyt el. Legutolsó könyvét a Stealing Your Life-ot neki dedikálta.

A film ötlete először 1981-ben merült fel, akkoriban Dustin Hoffmant nézték ki Frank szerepére, de nem lett a filmből semmi. Steven Spielberg végül 2002-ben forgatta le, az ő első választása Johnny Depp volt, de végül Leonardo DiCaprio mellett döntött, aki ekkor 28 éves volt. Éppen annyi, mint amennyinek Frank hazudta magát, miközben még csak 18 éves volt. Spielberg választása egyébként nem tetszett Abagnale-nek: ő nem gondolta, hogy DiCaprio jól el tudná játszani a szerepet, de amikor a kész verziót megnézte, megnyugodott.