Karizmatikus vámpír költözött a szomszédba!

Az új szomszédokkal sokszor van baj: zajosok, későig buliznak, ugat a kutyájuk, vagy, mint a Frászkarika című habkönnyű horror-vígjáték esetében, vért szívnak esténként.

Mondjuk egy olyan vámpírfilmet elég nehéz komolyan venni, ahol Christopher Mintz-Plasse, vagyis McLovin a Superbad - avagy miért ciki a szex?-ből (2007) változik vérszívóvá, de nem kell mindent komolyan venni, sőt! Ráadásul kivételesen a Frászkarika (2011) esetében egy olyan vámpírfilmről van szó, amelyben a vérszívóvá válás visszafordítható folyamat, csak meg kell szüntetni a kiváltó okot. Aki jelen esetben az új szomszéd.

Hősünk, Charlie Brewster (Anton Yelchin) életében végre minden sínen van: a gimi krémjéhez tartozik, a legmenőbb csajjal jár. Annyira kúl arc, hogy még a legjobb barátját is szívatja. A bajok akkor kezdődnek, amikor Jerry (Colin Farrell) beköltözik a szomszédba. Jófej srácnak tűnik, de valami nem stimmel vele: senki, beleértve Charlie anyukáját (Toni Collette), sem vesz észre semmi különöset vele kapcsolatban. Néhány nagyon furcsa eset után, Charlie kétségtelen konklúzióra jut: Jerry egy vámpír, aki a szomszédok vérére áhítozik. Csakhogy senkit sem tud meggyőzni az elméletéről, így egyedül kell kitalálnia, hogyan szabaduljon meg a szörnyetegtől. Aki, hála jól kifejlett érzékszerveinek, hamar rájön, hogy a srác tudja, hogy ő kicsoda, és azt is tudja, ki a barátnője (Imogen Poots).  

A Frászkarika a nálunk Veszélyes éj címen bemutatott 1985-ös Tom Holland vígjáték remake-je – ez nem a Pókember Tom Holland, hanem egy közepesen ismert horrorfilmes író-rendező -, és jelen esetben a feldolgozás nem lett rosszabb, mint az eredeti. Sőt, jobb színészekkel készült: a tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin most is remek, akárcsak az ekkor még kevésbé ismert Imogen Poots, és ott van mellettük a veterán Toni Colette és David Tennant, de a nagy sztár nyilván Colin Farrell. Aki szeret ilyen szemétládákat játszani, mint filmünk karizmatikus vámpírja, aki még olyan segédvámpírokat is toboroz, mint a már emlegetett Mintz-Plasse. A kellőképpen izgalmas és vicces filmet az a Craig Gillespie rendezte, aki a most futó Pam & Tommy-t jegyzi, előtte pedig az Én, Tonyát (2017) és a Szörnyellát (2021) készítette.

A filmhez amúgy készült egy folytatás, a rögtön videóra forgatott Frászkarika 2. (2013), amely valójában szintén remake, csak annyit csavar a sztorin, hogy a vámpír nem egy új szomszéd, hanem egy új tanár, és nő!