Keanu Reeves 40 fokos lázzal is kegyetlen tempót diktál

Az utóbbi idők egyik legnagyszerűbb akciófilmje a John Wick, amit két profi kaszkadőr rendezett. Mi is nagyon szeretjük az alkotást, ezért összeszedtünk róla tíz érdekességet.

1. Még egy ok, hogy kedveljük Keanu Reevest: a John Wick első részében is ő csinálta az akciójelenetek javát. Ehhez négy hónapon át napi nyolc órát edzett, gyakorolta a fegyverhasználatot, és harcművészeti képzést is kapott. A rendező szerint ennek köszönhető, hogy nem pár másodperces felvételekből ollózták össze az akciójeleneteket, hanem tényleg meg lehetett mutatni az akciót az elejétől a végéig. Nem kellett azért vágni, hogy felgyorsítsák a dolgokat, vagy kivegyenek esetlen pillanatokat.

 

 

2. Amikor a Mustanggal kanyarog a reptéren padlógázzal, akkor végig Reeves ül a volán mögött az utolsó pillanatot leszámítva. Az autóból ugyanis kettő állt rendelkezésre a forgatáshoz, de egyiket sem törhették össze. Így azt a részt, amikor centikre áll meg a teherautóktól, már profi autós kaszkadőrre bízták.

 



3. A rendező állítása szerint amikor a film egyik legkomolyabb akciójelenetét forgatták, Keanu Reeves 40 fokos lázzal szaladgált a szaunából szökött orosz maffiózókölyök után. Ennek ellenére a kétnapos forgatáson szinte leülni sem volt hajlandó, csak csinálta a jeleneteket egymás után.

 




4. A John Wick rendezője az a Chad Stahelski, aki Keanu Reeves kaszkadőre volt a Mátrixban. Nem csak ők dolgoztak a Mátrix stábjából a John Wicken, hanem David Leitch kaszkadőr-társrendező, Daniel Bernhardt kaszkadőr és Randall Duk Kim színész is. Chad Stahelski olyan filmek akciójeleneteit koreografálta, mint a 300, a John Rambo vagy az Éhezők viadala, és David Leitch társrendezővel együtt rengeteget dolgoztak a Wachowski fivérek filmjein, amiből elmondásuk szerint rengeteget tanultak.

 

5. Pont ahogy az ember elképzelné, baconzsírt kentek Keanu Reeves szakállára, hogy a kutyája reggel az ágyban az arcát nyalogassa. A kutyakaki viszont digitális utómunka eredménye, mivel hashajtót nem adhattak neki, ötezer dollárba, azaz majdnem másfél millió forintba került utólag a fűre varázsolni a kis barna foltot.

 



6. Bár úgy tűnhet, mintha kifejezetten Keanu Reeves-re írták volna a filmet, a rendezőnek nem volt a fejében konkrét színész, miközben a forgatókönyvet írta. Sőt, a forgatókönyvben eredetileg egy hatvanas férfi szerepelt, de később a film egyik producere arra jutott, hogy jobban járnak, ha olyan színészt keresnek, akinek komoly filmes múltja van, és ezáltal elhisszük róla, hogy egy sokat látott, kiégett figura.



7. Az orosz maffiacsalád fejét játszó Michael Nyqvist komoly sérülést szerzett az egyik akciójelenet felvételénél, és összesen nyolcvan öltéssel varrták össze a fejét. Néhány jelenetet újra fel is kellett venni, hogy eltakarják a sebet.

 



8. A biztonsági őr, aki beengedi John Wicket a reptérre, egy Sibumi című thrillert olvas a hetvenes évekből, amit Rod Whitaker írt Trevanian álnéven. A történet ugyanúgy egy visszavonult bérgyilkosról szól, aki újra visszatér a szakmájához, és magyarul is megjelent. Amikor később Viggo arról beszél, hogyan ölt meg Wick három embert egyetlen ceruzával, akkor ennek a regénynek az egyik kulcsjelenetét írja le.



9. A John Wicket egy igaz történet inspirálta. Egy Marcus Luttrell nevű volt tengerészgyalogos könyvet írt arról, milyen volt 2005-ben Afganisztánban harcolni a csapatával. Ebben írja, hogy kapott egy labradorkölyköt, akit DASY-nek nevezett el a csapattagjai neveinek összevonásával. Egy éjjel lövés hangjára ébredt, és mikor felkelt, négy férfit látott elhajtani, a kertben pedig megtalálta a lelőtt kiskutyát. Ekkor felfegyverkezett, autóba szállt, és négy tartományon át üldözte a gyilkosokat, amíg a rendőrség meg nem állította őket. Később állatkínzásért ítélték el őket. A tengerészgyalogos pedig azt mondja, hogy csak azért nem végzett velük, mert már így is rengeteg embert ölt meg addigra.




10. Miután Keanu Reeves híressé vált arról, hogy milyen gyakran hagyja el a száját egy csodálkozó “váó” a filmjeiben, a John Wickben sok szereplő reagál ugyanígy helyzetekre. Keanu Reeves karakterét viszont szándékosan kihagyták ebből.