Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss együtt is menő, de külön-külön is

Az 1999-es Mátrix mindkettejük karrierjén nagyot lendített. A héten több filmjüket is levetíti a tévé.

Még belegondolni is elképesztő, hogy hamarosan 20 éves lesz a speciális effektek látványos forradalmát elhozó Mátrix, ami a vagány napszemüvegeivel, trendi mobiltelefonjaival és divatos műbőr kabátjaival látványosan átemelte a világot a futurisztikus új évezredbe. Keanu Reevesből igazi A-kategóriás hollywoodi sztár lett, és a Föld összes pontján megismerték Carrie-Anne Moss nevét. Kettejük filmjeiből válogattuk össze eheti tévéajánlónkat.

Hétfő: Zéró gyanúsított

Carrie-Anne Moss ezt az izgalmas thrillert már a Mátrix-trilógia sikerei után forgatta le. Egy FBI ügynököt alakít benne, aki a társával (Aaron Eckhart) egy olyan sorozatgyilkos után nyomoz, aki látszólag véletlenszerűen, minden összefüggés nélkül csap le az áldozataira az Egyesült Államok legtávolabbi pontjain (ezt jelenti a címbéli zéró gyanúsított is). Ám elég hamar kiderül: a gyilkos FBI-ügynöknek adja ki magát, ráadásul mintha kifejezetten más gyilkosokra vadászna.

A Zéró gyanúsított érdekessége, hogy Sylvester Stallone, Ben Affleck és Tom Cruise már az 1990-es évek végén le akartak csapni a forgatókönyvre, hogy leforgathassák. Végül csak Tom Cruise tartott ki a terv mellett: a Cruise/Wagner Productions nevű cégén keresztül producerként pénzelte a filmet.

Kedd: Sok hűhó semmiért

Nagyon furcsa belegondolni, hogy már 25 éves minden idők legnépszerűbb Shakespeare-adaptációja, amiben csupa olyan közönségkedvenc hollywoodi sztár komédiázott önfeledten, mint Kenneth Branagh, Emma Thompson, Denzel Washington, Michael Keaton és Keanu Reeves, valamint Kate Beckinsale, akinek oxfordi diákként ez volt élete első filmszerepe.

A történetet bizonyára mindenki ismeri: Don Pedro, Aragónia hercege (Denzel Washington) katonáival egy dél-itáliai kúriában kívánja kipihenni a háborúskodás fáradalmait. Egyik kísérője, Claudio (a Dr. House-ból ismerős Robert Sean Leonard) rögtön szerelmes lesz a házigazda lányába. Országos cimborája, Benedek (Kenneth Branagh) viszont nőgyűlölő: legújabb célpontja a makrancos Beatrice, aki hasonlóképpen érez a férfinem iránt. A párok kellemes együttlétét azonban megzavarja Don Juan, a herceg ármánykodó öccse (Keanu Reeves), aki álnok terveket szövöget, így a harcban edzett barátság kis híján véres párbajba torkollik.

Szerda: Humans

Ez a 2015-ben elindult, harmadik évadánál tartó széria nem más, mint a brit tévéipar válasza a sok szuperhősös filmre és sorozatra, valamint olyan klasszikusokra, mint a Battlestar Galactica és a Szárnyas fejvadász.

A Humans világában a mesterséges teremtmények a társadalom részévé váltak. Az a feladatuk, hogy engedelmesen segítsék, és védjék a valódi embereket. De mi történik, amikor szabad akarattal ruházzuk fel őket, és megkapják a jogot, hogy öntudatra ébredjenek? Egy kérdés a fő mozgatója ennek a sorozatnak, amiben Carrie-Anne Moss a 2. évadtól alakítja Dr. Athena Morrow-t, a San Francisco-i robot-kutatóközpont egyik tudósát.

Csütörtök: Vásott szülők

Steve Martin és Rick Moranis egyértelműen a '80-as évek legnagyobb nevettetői és első számú sztárjai voltak. Mostanra azonban már átvették a helyüket olyan trónkövetelők, mint Keanu Reeves és Joaquin Phoenix, akik ebben az 1989-es vígjátékban még szinte gyerekek voltak. Igen, az a hosszú hajú, lányos arcú tini a lenti képen, na ő bizony a 14 éves Joaquin Phoenix a nála 10 évvel idősebb Reeves mellett!

A Vásott szülők igazi főszereplője persze a karrierje csúcsán lévő Steve Martin volt. Egy olyan apát alakított, aki mindent túlzásba visz, így természetesen az apaságot is. Túlzásai kacagtatóak, ám ő halálosan komolyan veszi célkitűzését: tökéletes szülő szeretne lenni, akárcsak testvérei, akik a legkülönfélébb módszerekkel próbálnak gyerekeiknél célt érni.

Péntek: Szívrablók (Henry bűne)

Ebben a filmben Keanu Reeves, helyesebben a címbéli Henry egyhangú napjai egycsapásra megváltoznak, amikor összekeverik egy rablóval. Rá is sóznak 3 évet, amelyet egy igazi bankrabló, Max (James Caan) társaságában kell letöltenie. Henry a szabadulása után úgy dönt, hogy most már csak azért is megcsinálja azt a bankos balhét, amiért ártatlanul leültették.

A bankkal szembeni, alagúttal összekötött színház társulatához csatlakozik, ahol megismerkedik Julie-val (Vera Farmiga). De közben a frissen szabadul Max-szel már javában dolgozik a nagy rablás részletein, mulatságos pillanatokat szerezve ezzel a nézőknek.