Ki a legjobb mozifilmes Pókember?

Naponta újabb hír szól arról, hogy a Sony a Disney nélkül csinálja tovább a Pókember-filmeket. Na de amiket eddig forgattak, jók voltak? A héten könnyen kideríthetjük: minden nap lead egy-egy Pókember-filmet valamelyik csatorna! Heti tévéajánló.

Hétfő: Pókember

Tobey Maguire 2002-es Pókemberének oroszlánrésze volt abban, hogy manapság szinte már kéthavonta mozikba kerül egy-egy szuperhősös blockbuster. Érdekesség, hogy James Cameron már 1999-ben akart egy Pókember-mozifilmet, amiben természetesen Leonardo DiCaprio lett volna Peter Parker, ám amikor ez nem jött össze, Roland Emmerich, Tony Scott, Chris Columbus, Ang Lee, és M. Night Shyamalan neve is szóba került (David Fincher pedig azért nem ülhetett a rendezői székbe, mert ő rögtön Gwen Stacy halálával akarta elkezdeni a sztorit). A film végül az Evil Dead-széria atyjáé lett, Sam Raimi ugyanis szenvedélyes képregényrajongó volt kölyökkora óta.

Egy pókcsípés nem a világ. Peter Parker (Tobey Maguire), a kétballábas diákújságíró világa mégis fenekestül felfordul, amikor egy laboratóriumi osztálykirándulás során megcsípi egy mutáns pók. Ezt követően a srác egyre furább képességeket tapasztal magán: könnyedén sétál a plafonon, csuklójából ragadós pókszálat lő ki, a veszélyeket pedig jóval bekövetkezésük előtt megérzi. Ami kezdetben játéknak tűnik, hamarosan szörnyű és izgalmas kötelezettséggé válik. Peternek meg kell küzdenie az emberfeletti erővel rendelkező, gonosz Zöld Manóval (Willem Dafoe) és el kell nyernie a gyönyörű Mary Jane (Kirsten Dunst) szerelmét.

Kedd: Pókember 2.

Mivel a 2002-es Pókember 821,7 millió dollárt kaszált, nem volt kérdés, hogy a Sony folytatni fogja. Alapanyag bőven volt, Raimiék ugyanis tudatosan hagyták ki Pókember egyik legismertebb képregényes ellenfelét, Octopus dokit az első részből, mondván: elég lesz a nyitó filmben a Zöld Manó is főgonosznak, úgyis ott lesz mellé az Osborn család kálváriája és az apa-fia konfliktus.

Két év telt el, amióta a csendes Peter Parker (Tobey Maguire) elhagyta nagy szerelmét, Mary Jane Watsont (Kirsten Dunst), és vállalta a szuperhősléttel járó felelősséget. Peternek számos új nehézséggel kell szembenéznie, miközben arra törekszik, hogy megteremtse az egyensúlyt két élete között - nappal szorgalmas egyetemista, éjjel pedig a szuperhős szerepét ölti magára. Azok az emberek, akik a legfontosabbak Peter számára, mind veszélyben vannak, attól a pillanattól, hogy összeütközésre kerül sor a gonosz Doc Ockkal. Peter egyre nehezebben bírja Mary Jane nélkül, és egyre erősebb késztetést érez, hogy a kettős életnek és a titkolódzásnak véget vessen. Közben M.J. már továbblépett és éli a maga életét: színészkedik és férfi is van az életében. Peter legjobb barátja, Harry Osborn (James Franco) a Pókemberen még mindig bosszút szeretne állni, mert őt tartja felelősnek apja haláláért. Még komplikáltabbá válik Peter élete azzal is, hogy Dr. Otto Octavius (Alfred Molina) ellen kell harcolnia. Szüksége van minden természet feletti képességére, hogy megállítsa az elmebeteg gonosztevőt.

Szerda: Pókember 3.

783,7 millió dollár még ma is szép summának számít, 15 évvel ezelőtt pedig, amikor ennyit kaszált a Pókember 2, mennybe menesztette a Sony stúdiót, ahol azonnal zöld utat kapott a Pókember 3. Ebbe mindent belezsúfoltak, ami népszerű volt a képregényes Pókember-kánonban: Harry Osborn lett az új Zöld Manó, felbukkant a szőke Gwen Stacy, a piti bűnöző Homokember, a fekete szimbióta-ruha és persze Peter Parker legádázabb ellenfele, Venom is! A végeredmény: 890,8 millió dollár!

Komoly bajba keveredik Pókember. Miközben két rendkívüli képességekkel bíró rosszakarója, Venom és Homokember összefog ellene, egy gyönyörű, szőke lánnyal is találkozik. Peter szeretne hű maradni régi szerelméhez, Mary Jane-hez, de úgy tűnik képtelen ellenállni a csábításnak. A mindenre képes szökött fegyenc, a Peter nyomában szaglászó paparazzo, a fekete anyag, amely egy kalandja során átitatja a Pókember ruháját, és átalakítja a testét, a város rendőrfőnökének gyönyörű lánya és a Zöld Manó régi ruhájában járó, még mindig bosszúállásra készülő egykori jóbarát - Pókember élete még sosem bővelkedett ennyire a kalandokban.

Csütörtök: A csodálatos Pókember

Máig nem derült ki világosan, hogy 2010-ben miért döntött úgy a Sony vezetősége, hogy kukázzák Sam Raimi Pókember 4-tervezetét, és helyette rebootolják a franchise-t egy új Pókemberrel és egy új eredetsztorival. Peter Parker szerepét Andrew Garfield kapta meg, Mary Jane-t pedig kicserélték Gwen Stacy-re, akit Emma Stone alakított  - és talán az a legérdekesebb az egész produkcióban, hogy ők ketten nemcsak a vásznon, de a valóságban is összejöttek!

Peter Parker gyerekkorában veszítette el a szüleit, a nagyszülei nevelték fel. A magányos tini szeretné megtalálni önmagát, és szeretné elnyerni Gwen barátságát. Amikor Peter megtalálja apja régi aktatáskáját, különös titokra bukkan benne. Nyomozni kezd, és a szálak apja egykori üzlettársához vezetnek. A tudós különleges gyíkkivonattal kezeli magát, ám szörnyszülötté válik. Peter nem tehet mást, használni kezdi különleges képességeit, hogy Pókemberként legyőzze.

Péntek: A csodálatos Pókember 2.

Hiába volt kissé idétlen a Pókember reboot a mindenkit dinoszauruszemberré átváltoztatni kívánó Gyíkkal, mivel 757,9 millió dollárt kaszált, jött a folytatás, szokás szerint a korábbiaknál is több gonosztevővel: Elektróval, Zöld Manóval és Rinóval! A Sony azonban nem volt elégedett sem a kritikai visszhanggal, sem a 708,9 millió dolláros bevétellel, így a 3-4. rész helyett inkább megegyeztek a Marvel stúdióval, hogy kölcsönadják Pókembert az Amerika kapitány: Polgárháború verekedős jelenetébe, majd két olyan Pókember-filmbe is, amiben Vasemberrel, Nick Furyval meg a többi Bosszúállókkal bandázhatott. Hiába örültek azonban a geekek, a Disney és a Sony nemrég felrúgta ezt az elvileg mindenkinek gyümölcsöző megegyezést...

Még a szuperhősök sem tartják be az összes ígéretüket. Peter Parker (Andrew Garfield), aki vörös-kék pókruhájában üldözi a gonoszt a nagyvárosi utcákon megígérte szerelme haldokló apjának, hogy kerülni fogja a lányt (Emma Stone) - és így gondoskodik a biztonságáról. Ám ez egyszer megszegi az ígéretét. Nem elég neki, hogy elkapjon minden bűnözőt, kevés a toronyházak fölötti, őrült tempójú száguldás és lendülés: Gwen nélkül már semmit sem ér az élete. Lehet, hogy meg fogja bánni: egy új szupergonosz ellenfél, Electro (Jamie Foxx) felbukkanása ugyanis minden eddiginél nagyobb veszélybe sodorja - és a múltjából is újabb, tisztázatlan emlékek kísértik.