Ki a tévésorozatok legsármosabb orvosa?

Mágenheim? Udo Brinkmann? Ross doktor? Vagy Dr. House? Összeszedtük a tévétörténelem legjóképűbb orvosait, itt az idő, hogy szavazz a kedvencedre!

Dr. Prof. Klaus Brinkmann

Az NSZK-ban 1985-től 1989-ig izgulhattak a nézők A klinika című tévésorozat epizódjain. Mi, magyarok természetesen egy kicsit megkésve, 1988-tól nyerhettünk bepillantást a Fekete-erdei kórház dolgozóinak szorgos mindennapjain, hogy aztán együtt osztozzunk Brinkmann professzor (Klausjürgen Wussow), Christa nővér, Elke nővér meg a többiek örömén és bánatán.

 

Dr. Udo Brinkmann

A Klinika a német ZDF tévécsatorna frappáns válasza volt a csehszlovákok Kórház a város szélén című kultsorozatára – és azért valljuk be, a mosolygós német foci- és teniszcsillagokra emlékeztető Udo (Sascha Hehn) lényegesen több női szívet dobogtatott meg, mint a karvalyorrú Dr. Sova vagy az SZTK-szemüveges Dr. Strosmajer!

 

Dr. Mágenheim Ádám

Míg Udo a német klinikán kapott pénzét drága szivarokra, elegáns ruhákra és egy hófehér Volkswagen kabrióra költötte, addig az 1987-ben elstartolt Szomszédok szerencsétlen orvosa, Dr. Mágenheim Ádám örült, ha ki tudott jönni hó végéig a fizetéséből. Kocsija pedig csak akkor lett a családnak, amikor a fiatalos, gazdag (és veszettül idegesítő) keramikus nagyika, Etus meglepte őket egy fehér Trabanttal! De azért így is odavoltak érte a sorozatbeli nők – és persze a nézők is.

 

Dr. Mark Greene

A magyar rendszerváltás után nyakunkba szakadt vadkapitalizmus ajtót nyitott az igazi szórakoztatóiparra is. Ma már nagyon furcsa belegondolni, hogy míg a köztévén olyan avíttas, hazai gyártású sorozatok mentek, mint a Szomszédok vagy a Família Kft., addig 1996-tól mindenki rákattant a Vészhelyzetre, és a világ legtermészetesebb dolga volt két vérkép, kisrutin és szubdurális haematoma között megvacsorázni. A chicagói kórház sürgősségi osztályán dolgozó Greene doki (Anthony Edwards) 1994 és 2008 között játszott a sorozatban – a halálát még én is megkönnyeztem!

 

Dr. Doug Ross

Bár a Vészhelyzet rengeteg olyan tehetséges karakterszínészt termelt ki Hollywoodnak Noah Wyle-től kezdve Julianna Marguliesig, akik azóta is sorra forgatják a tévésorozatokat, senki sem tudott akkora karriert befutni a kezdőcsapatból, mint a Ross dokit alakító George Clooney. A Vészhelyzet előtt maximum az ismerte őt, aki látta Bundesliga-séróval ökörködni a A gyilkos paradicsomok támadásában, már viszont Clooney lett az egyik legnépszerűbb A-listás sztár, akinek ma már két Oscar-díja és több saját rendezésű, komoly filmje is van.

 

Dr. Michael Mancini

Az HBO-n már a '90-es évek elejétől követhettük a Beverly Hills-i fiatalok mindennapjait, akik egy úszómedencés társasházban folyton egymás ágyában kötöttek ki. A sármos orvos, Michael Mancini (Thomas Calabro) az örök szarkeverő karakterek közé tartozott: miután szakított Jane-nel, kavart a folyton gonoszkodó Dr. Kimberly Shaw-val és Jane kishúgával, Sydney-vel, majd később Megannal is. Józsa Imre felejthetetlen szinkronja egyébként nagyon sokat hozzá tett ehhez a karakterhez (akárcsak Greene dokihoz).

 

Dr. Jack Shepard

Valószínűleg a showrunner J.J. Abrams forgatókönyvírói csapata is jól tudta, hogy hasznos lehet egy orvos karakter egy olyan sorozatban, ahol egy repülőszerencsétlenség után egy csomó túlélőt kell ellátni egy lakatlan szigeten. Aki persze ismeri a Lostot, nagyon jól tudja, hogy szegény Sheperd dokinak (Matthew Fox) nem csak annyi a dolga, hogy ellássa azokat, akik leestek egy pálmafáról kókuszdiószedés közben, vagy szálka ment a kezükbe a tutajácsolásnál. A nyakas és becsületes Jack ugyanis idővel a természetfeletti jelenségek cunamijába kerülő, fegyveres frakciókra szakadt kolónia vezére, és a rajongók egyik kedvence lett.

 

Dr. Gregory House

Újabb kultsorozat, újabb kultikus orvos karakterrel. Ki gondolta volna 2004-ben, hogy van élet a Vészhelyzet után a kórházas sorozatok piacán, és menő lehet egy fájdalomcsillapítókon élő, folyton morcos és mindenkivel lekezelő doki? A Sherlock Holmes következtetési képességeit is leiskolázó, zseniális agyú diagnoszta, Dr. Gregory House jött, látott és győzött. Hugh Laurie-t pedig most már nemcsak azok ismerik, akik imádták a Fekete Viperában, Nagy-Britannia után Hollywoodot is végleg meghódította.

 

Dr. James Wilson

A Doktor House 2004 és 2012 közötti diadalútja nagyon jól jött a mogorva és ráncos House kölyökképű kollégáját alakító Robert Sean Leonardnak, hiszen enélkül a sorozat nélkül valószínűleg örökre úgy maradt volna meg a nézők emlékezetében, mint „a furcsa, de jóképű fiú, a Holt költők társaságából”.

 

Dr. John Watson

És ha már House dokinál Sherlock Holmest emlegettük, mint előképet, ne feledkezzünk meg a másik modern kori Holmes-adaptációról, a Sherlock című krimisorozatról se! Martin Freeman 2010 óta alakítja a különc Baker Street-i mesterdetektív legjobb barátját, az Afganisztánban szolgált katonaorvost, aki most is ugyanolyan szerethető figura, mint amilyen Sir Arthur Conan Doyle 130 évvel ezelőtt kitalált karaktere volt.