Ki volt a legjobb Tarzan?

A dzsungelben élő vadember, Tarzan története már több mint 100 éve velünk van, az első róla szóló film már a némafilmek korszakában megszületett. De ki volt a filmtörténet legjobb Tarzanja?

Edgar Rice Burroughs 1912-ben jelentette meg az első Tarzan-regényét, és a dzsungelben élő vadember nagyon gyorsan nagyon népszerűvé vált. Külön érdekessége a Tarzan-franchise-nak, hogy a regény megjelenése után kifejezetten gyorsan kezdték el más médiumokra adaptálni. Először képregényekben jelent meg, aztán következtek a filmek.

Elmo Lincoln

Forrás: Wikipedia

 

Az első Tarzan-filmre nem kellett sokat várni, már 1918-ban megjelent a Tarzan Of The Apes című fekete-fehér némafilm, amiben Elmo Lincoln alakította a vadembert. Olvasóink közül valószínűleg kevesen látták azt a három Tarzan-filmet, amiben játszott, de nem akartuk kihagyni az első filmes Tarzant a felsorolásunkból.

Johnny Weissmüller

A némafilmek után következett az az ember, akinek a neve gyakorlatilag összeforrt Tarzan karakterével. Az úszóból lett színész, Johnny Weissmüller közel két évtizeden keresztül játszott különféle Tarzan-filmekben 1932 és 1948 között. A legtöbben valószínűleg még ma is rá gondolnak, amikor Tarzanról van szó.

Miles O'Keeffe

Miután Weissmüller 1948-ban visszavonult a karaktertől, Tarzant egy kicsit elfelejtette Hollywood. Több mint 30 évet kellett várni arra, hogy újra rendes mozifilm készüljön a vadember történetéről. Az 1981-es Tarzan, a majomber próbálta újraéleszteni a karaktert, de ez a film nem kapott túl jó kritikákat. Ráadásul nem is a Tarzant alakító akciófilmes Miles O'Keeffe miatt emlékezetes, hanem a Jane szerepében feltűnő Bo Derek miatt, akinek ez volt az első főszerepe, ráadásul a filmben látható meztelen jelenetei nagyban hozzásegítették ahhoz, hogy a 80-as évek egyik szexszimbólumává váljon.

Christopher Lambert

Lambert nevét a legtöbben valószínűleg a Hegylakó-szériához kötik, nem véletlenül, ezekkel a filmekkel futott be a leginkább. Az egyik első filmszerepe viszont az 1984-es Greystoke - Tarzan, a majmok ura című filmben volt. Ez a film némileg jobb kritikákat kapott, mint a 81-es Bo Derek-féle Tarzan, de azért ez sem hagyott maga után mély nyomokat.

Disney Tarzanja

Miután Christopher Lambert sem tudta újra elég vonzóvá tenni a figurát, megint jegelték egy időre a majomember mostanra unásig ismert kalandjait. Meg kell említenünk viszont az 1999-es Tarzan rajzfilmet, ami a Disney-reneszánsz utolsó filmje volt, és nemcsak jó bevételt hozott, de jó kritikákat is kapott. Ez volt akkoriban a legdrágább Disney-film, többek között azért is, mert olyan komputergrafikus technikákat fejlesztettek ki hozzá, amiket a későbbi filmjeiknél is alkalmaztak.

A 2013-as Tarzan

A Disney filmje után megint következett némi csönd. Újabb közel 15 évet kellett várni arra, hogy Tarzant a mozikban láthassuk, és ekkor is animációs filmben tért vissza. A 2013-as német Tarzan már a modern kor kihívásainak megfelelően csillivilli, motion capture technikával készült 3D-s alkotás volt. Viszont se a kritikusok, se a nézők nem szerették.

Alexander Skarsgard

Idén mutatták be a Tarzan legendája című filmet, amiben Alexander Skarsgard mutogatta jó sokat nagyon kevés ruhában a film kedvéért kigyúrt testét. Több mint tíz kiló izmot pakolt magára a forgatást megelőző négy hónapban, ezzel egyértelműen ő lett a legjobban kigyúrt Tarzan. Várható volt, hogy előveszik valamikor, hiszen az utolsó valamirevaló élőszereplős film 1984-ben készült, 30 év pedig a filmgyártásban nagyjából az az intervallum, ami után biztosra lehet venni, hogy újrahasznosítanak valamilyen korábban már népszerű franchise-t. A film finoman fogalmazva is vegyes kritikákat kapott, de ez nem akadályozza meg a készítőket abban, hogy a mostani hagyományoknak megfelelően pár év múlva érkezzen a folytatása.