Kicsit hangyások!

A legtöbbek által csak Aprónép címen ismert csodás sorozat egész estés verziója tisztára olyan, mint a Gyűrűk ura: van látvány, eposz, kincs és kaland, csak rovarokkal!

Még 2006-ban kezdték Franciaországban a neve alapján nyilván magyar származású Thomas Szabo és Hélene Giraud által készített Csodabogarak (Aprónép) sugárzását, amely ugyan csak két évadot élt meg, de ez nagyjából nyolcvan rövid epizódot jelentett. Hozzánk csak 2012-ban jutott el a világszerte hatalmas sikert arató széria, ami nekem speciel remek időzítés volt, ekkor még nagyon pici kislányom imádta a párbeszéd nélküli rövid epizódokat – és én is remekül szórakoztam rajtuk. A rendkívül látványos technikai kivitelezésű – a rovarokat 3D animációval készítették, majd illesztették többnyire valós környezetbe - frappáns történetek megelőlegeztek egy egész estés filmet is.

A Csodabogarak epizódjainak mindig más rovarok voltak a főszereplői, hol legyek, darazsak, tücskök vagy pókok, de a katicabogarak visszatérő kedvencek voltak, így nem meglepő, hogy a főszerepet egy katica kapta a Csodabogarak - Az elveszett hangyák völgyében.

Hétpettyes, nem harlekin, és ő az, aki véletlenül a hangyacsata közepén találja magát. Egy békés tisztáson, egy hirtelen félbeszakadt piknik maradékai ugyanis harcot szítanak két hangyafaj között. A csata tétje nem más, mint a felbecsülhetetlen értéket képviselő cukrosdoboz. Katicánk összebarátkozik a szorgos fekete hangyák egyikével, és segít neki megmenteni a fekete hangyák otthonát a kegyetlen vörös hangyák katonáitól.

Az egész estés film olyan is, mint a sorozat és persze nem is. Itt több idő van építkezni, kibontani egy szálat, összerakni egy karaktert, ugyanakkor a képi világ – ami előtt tényleg le a kalappal – ugyanaz és a humor is hasonló, és most sincsenek párbeszédek. Viszont teljesen más az akció, ami itt nem másodpercekben mérhető, hanem néha hosszú, hosszú percekben: a hajsza a folyón keresztül például egészen hihetetlenül van összerakva, és a fekete hangyáknak tényleg lehet drukkolni. És egy jó hír: tavaly új évad készült el, reméljük hamarosan hozzánk is eljut. Fordítani például csak a címeket kell.