Kik a Port.hu-olvasók kedvenc színészei?

Margot Robbie, Sigourney Weaver, Harrison Ford és Arnold. Tőlük ajánlunk pár jó filmet a hétre.

Hétfő: Terminátor 2. - Az ítélet napja

Filmkritikusi közhely, hogy a második részek mindig rosszabbak, mint az első – de erre pont a Terminátor 2 cáfol rá leginkább (valamint A Birodalom visszavág, A bolygó neve: Halál, és a Vissza a jövőbe). A T2-t 26 évvel ezelőtt mutatták be a mozik, de a mai napig etalonnak számít a blockbuster sci-fik között.

Ezerszer újranézhető klasszikus ez, amiben a sci-fi rajongó James Cameron boszorkányos ügyességgel ötvözte a látványos akciójeleneteket a humorral és azokra a horrorfilmekre jellemző feszültséggel, ahol egy kvázi elpusztíthatatlan szörny üldözi a főhősöket. Cameron ráadásul meglépte azt a váratlan húzást, amit addig senki sem: az első rész főgonoszából, a Schwarzenegger-arcú T-800-asból jófiút csinált a második részre, akit ezúttal már nem Sarah Connor (Linda Hamilton) elpusztítására programoztak be, hanem hogy az élete árán is megvédje a jövőbeli ellenállás vezérét, John Connort (Edward Furlong) a nyomában lihegő, alakváltó Terminátortól. (A Terminator 2 a 6. helyen áll a Port.hu Top100-as listáján.)

Kedd: Az elveszett frigyláda fosztogatói

Ha a T2 máig zsinórmérték az akciósci-fi zsánerben, akkor a Frigyláda a nagyköltségvetésű kalandfilmek és videojátékok örök etalonja, ami olyan sikeres franchise-okban született újjá, mint a Múmia, a Titkok könyvtára, a Tomb Raider vagy az Uncharted.

Pedig annak idején csak azért készült el, mert Steven Spielberg megsértődött: a Bond franchise producerei azt mondták neki, nem rendezhet Bond-filmet, mert nem brit (azóta egyébként az új-zélandi Martin Campbell, a kanadai Roger Spottiswoode és a német Marc Forster is rendezhetett Bond-filmet). Spielberg és George Lucas végül hozzákeverte James Bondhoz Bogartot, Cary Grantet, Yakima Canutt western kaszkadőrt, valamint gyerekkoruk összes kedvenc képregény- és ponyvahősét – a végeredmény pedig a világ legnépszerűbb régészprofesszora, az okkult nácikkal összecsapó, ostorával csapdák fölött lengedező, puhakalapos Indiana Jones lett! (A Frigyláda a 66. helyen áll a Port.hu Top100-as listáján.)

Szerda: A bolygó neve: Halál

Az Aliensre is ugyanaz igaz, mint a Terminátor 2-re: a közmegegyezés szerint a franchise második része sokkal jobb lett, mint az előző. Ráadásul ugye mindkét grandiózus, kasszarobbantó folytatást a grandiózus, kasszarobbantó filmek nagymestere, James Cameron rendezte, aki nagyon jó arányérzékkel vitte el Ridley Scott űrhorrorját a pörgős akciófilmek irányába.

A történet aligha ismeretlen a kedves olvasók előtt: miután Ripley sikeresen leszámolt a Nostromo teherűrhajón bujkáló idegennel, 57 évig lebegett az űrben, ezalatt a Weyland társaság terraformálta az LV-426-ot- ám a telepesekkel váratlanul megszakad a kapcsolat, ezért a Társaság egy űrkommandóval visszaküldi Ripley-t az Alien-tojásokat rejtő bolygóra. A csapat egyik tagja azonban nem is a telepesek életéért aggódik, hanem egy élő Alient akar vinni a Földre haditechnikai kísérletekhez – bármi áron! A kísérleti nyúlnak kinézett arctámadóknak és kifejlett idegeneknek azonban másképp gondolják... (Az Aliens a 28. helyen áll a Port.hu Top100-as listáján.)

Csütörtök: Életrevalók

A 2011-es év egyik legsikeresebb francia filmje volt Olivier Nakache és Eric Toledano keserédes városi meséje a balesete után tolószékbe kerülő gazdag, fehér arisztokratáról (François Cluzet) és a külvárosi gettóból felfogadott, börtönviselt segítőjéről (Omar Sy).

Két ember ennél jobban nem is különbözhetne egymástól, ám a sok vicces és megható közös élmény nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára. Nem csoda ezek után, hogy a film 35 komoly díjat söpört be, a csehek Arany Oroszlánjától kezdve a Wisconsini Filmfesztivál közönségdíjáig. (Az Életrevalók a 7. helyen áll a Port.hu Top100-as listáján.)

Péntek: Afganisztáni víg napjaim

Margot Robbie csak pár éve, A Wall Street farkasa és a Suicide Squad sikere óta lett akkora kedvenc a Port.hu-olvasók körében, mint mondjuk Jennifer Aniston, Nicole kidman vagy Sandra Bullock. Pedig a 27 éves ausztrál színésznőnek azért ennél a kettőnél jóval több filmje van – rögtön itt van például a tavalyi Afganisztáni víg napjaim, ami kicsit elsikkadt a Suicide Squad mellett.

A filmben Margot Robbie egy Tánya nevű, vagány riportert alakít, aki egy szigorú tábornokkal (Billy Bob Thornton) és egy másik női haditudósítóval (Tina Fey) együtt az afganisztáni törzsi konfliktusok káoszában fedezi fel önmagét és az igazi erősségét, és mindent kockára tesz a nagy sztoriért. (Az Afganisztáni víg napjaim egyelőre még nem került be a a Port.hu Top100-as listájába.)