Kivizsgálta a Médiatanács a Házasság első látásra szereplőjével kapcsolatos panaszokat

Balázsék obszcén viccei, egy Supernem-dal és egy autós portál reklámja miatt is érkezett lakossági panasz a testülethez.

Nem találta jogsértőnek a Médiatanács a TV2-n április 16-án, 17-én, 18-án, 19-én, 22-én, valamint 23-án 19 óra 55 perces kezdettel sugárzott Házasság első látásra-epizódokat. A döntés előzménye az volt, hogy korábban

bejelentés érkezett a testülethez, miszerint az egyik férfi szereplő női játékostársához intézett megjegyzéseivel az egész női nemet megalázta,

a verbális agresszió közzétételével pedig a médiaszolgáltató rossz példát mutatott a fiatalabb generációnak. A Médiatanács azonban megállapította, hogy bár a beszélgetések, mivel érzelmileg felkavaró párkapcsolati problémákra vonatkoztak, a közönség egy részét érzékenyen érinthették, az elhangzott vélemények azonban nem hirdették a női nem másodrendűségét.

A testület kimondta emellett azt is, hogy az epizódok nem valósították meg sem az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi rendelkezés sérelmét, sem a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását, és a műsorszám nyelvezete sem haladta meg a médiaszolgáltató által választott III. korhatári kategória – 12 éven aluliaknak nem ajánlott – kritériumait (ehhez képest az egyik szereplő olyan durván pocskondiázta a reality show-béli párját, hogy az már a többi játékost is zavarta).

Házasság első látásra: már a többieket is zavarja, ahogy Andris alázza Petrát

A férfi folyamatosan durva megjegyzéseket tesz a feleségére.

Tovább

 

Balázsék viccei, egy Supernem-dal és egy autós portál reklámja miatt is érkezett panasz

Korhatár-besorolás vizsgálata miatt szerepelt a Médiatanács ülésének napirendjén a Rádió 1 Balázsék című műsorszámának május 13-án 6 óra 13 perctől közzétett epizódja. A 12 éven aluliaknak nem ajánlott, azaz III. korhatári kategóriába sorolt adásban többek között

műtéti beavatkozásokkal tréfálkoztak obszcén módon.

A Médiatanács a hallgatói bejelentés nyomán hatósági eljárás indításáról döntött annak megállapítása érdekében, hogy a médiaszolgáltató, a Radio Plus Kft. a műsorszám közzétételével megsértette-e a klasszifikációs rendelkezéseket.

Ugyanezen az ülésén – szintén állampolgári bejelentésre – vizsgálta a testület a Petőfi Rádión 2024. május 14-én 6 óra 3 perctől közzétett Egy nap egy év című számot. A vizsgálat alapján a Supernem együttes szerzeménye megfelelt a médiaszolgáltató által választott III. korhatári kategória követelményeinek, ezért a Médiatanács nem indított eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

Két bejelentő is túl rövidnek és túl hangosnak találta az egyik autós portál TV2-n sugárzott reklámját. A tudatosan nem észlelhető reklámok közzétételét a jogszabályok tiltják. A Médiatanács vizsgálata azt állapította meg, hogy hirdetés az érzékelhetőségi határértéken belül van, amelyet a bejelentések ténye is igazolt. Ezenkívül a reklámszpot átlagos hangossága nem haladta meg a környezetében mért egyéb médiatartalmak átlagos hangerejét, illetve a még tolerálható 3 decibeles határértéken belül maradt, ezért a testület nem állapított meg jogsértést.