Klasszikusból igazi profi munka

A nagy Ridley öccse, Tony Scott egy 1974-es műfaji klasszikus remake-jét készítette el kedvenc színészével, Denzel Washingtonnal és a meglepően jó John Travoltával.

Csinált jó filmeket is, mint Az utolsó cserkész, a Tiszta románc vagy A tűzben edzett férfi, és nagyon sikeres filmeket is, mint a Top Gun, de Tony Scott egész életében nála sokkal tehetségesebb bátyja, Ridley Scott árnyékában élt, és talán ez is szerepet játszott abban, hogy 2012-ben önkezével vetett véget életének. Azt viszont senki sem tagadhatja, hogy remek mesterember volt, aki a legjobbat hozta ki a kezébe adott alapanyagból, és jelen esetben az alapanyag John Godey regénye, és az abból készült 1974-es Hajsza a föld alatt című nagyszerű thriller volt Walter Matthau és Robert Shaw főszereplésével.

A Hajsza a föld alatt (2009) hőse, Walter Garber (Denzel Washington) teljesen hétköznapi fickó, aki egy megvesztegetési ügy miatt a New York-i metróhálózat egyik forgalomirányító központjába kerül. Sosem gondolta volna, hogy olyan feladattal kell majd megbirkóznia, ami a rutinos FBI-nyomozókat is próbára teszi: fegyveresek térítik el ugyanis az egyik metrószerelvényt. Vezetőjük, az őrült vagy nagyon is okos Ryder (John Travolta) azzal fenyegetőzik, hogy ha egy órán belül nem fizetnek neki tízmillió dollárt, egyenként kivégzi a kocsiban túszul ejtett utasokat. Odalent, a szerteágazó földalatti alagútrendszerben a szerelvény megközelíthetetlen, a támadók pedig láthatóan urai a helyzetnek, a polgármester (a nyilvánvalóan Rudy Giulianiról mintázott James Gandolfini) ezért hajlandó fizetni, csakhogy beüt egy nem várt esemény, és Mr. Garbernek, az egyszerű forgalomirányítónak egymaga kell megoldania az ügyet.

Ami nyilván sikerül neki, és épségben hazaér, hiszen megígérte az asszonynak, hogy vesz tejet, addig viszont rengeteg minden történik. És ebben volt jó szegény Tony Scott, csavaros thrillerekben és akciófilmekben, amikor nem tudtuk, mi vár a főhősre a következő sarkon, de tudtuk, hogy ki fog találni valamit, legalábbis addig, amíg bele nem fut a következő kellemetlen meglepetésbe. Denzel Washington itt TÉNYLEG teljesen átlagos, olyan, mint egy unalmas nagybácsi egy családi összejövetelen, de pont ettől izgalmas az a helyzet, amibe a karaktere kerül, Travolta pedig szokás szerint mindent túljátszik, de ez a film úgy van megírva, hogy ez még jól is jön.