Körzetük az autópálya, tempójuk halálos

A Derrick, a Tetthely és az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai mellett kétségkívül a Cobra 11 a legnépszerűbb német sorozat. Szinte hihetetlen, hogy Semir Gerkhan, az autópályarendőrség fenegyereke már két évtizede űzi a gazfickókat az aszfalton.

Nincs nap, hogy ne törjenek rommá néhány tucat autót a Köln melletti autópályán, hiszen lépten-nyomon belefuthatunk a sorozat valamelyik epizódjába. Lehet is miből válogatni: 1996 óta - legalábbis az imdb szerint - 314 epizód készült.

A bemutató idején mind a koncepció, mind a kivitelezés grandiózusnak számított, hiszen ilyen mozivászonra illő autós akciójeleneteket tévéképernyőn korábban soha nem láthattunk, és ami azt illeti, azóta sem sűrűn. Az első évad mindössze 9 részből állt, ám az óriási siker miatt - a pilotot mintegy 10 millióan látták -, hamar berendelték a folytatást. Kezdetben még Berlin mellett teljesített szolgálatot a rendőrcsapat - a jellegzetes, piros épület korábban a két Németországot elválasztó határ egyik ellenőrzőpontja volt.

A harmadik évadtól kezdve Dreilindenből Köln mellé költözött a stáb, és ezzel nem csupán a díszletek változtak meg, hanem a közúti forgatások is kényelmesebbé váltak. Míg korábban zömmel egy félbehagyott gyorsforgalmi útszakaszon vették fel az akciókat, Aldenhoven mellett, egy ipari park területén felhúztak egy komplett, több, mint két kilométer hosszú autópályaszakaszt, kifejezetten filmes produkciók számára.

A kezdet óta több, mint 4500 járművet emésztett fel a sorozat, és a látvány miatt olykor drága jószágokat is ripityára törtek - bár azért szoktak ezzel trükközni az alkotók. Ügyesen vágják meg a jelenetet, és valójában nem a drága autó törik össze, hanem egy olcsóbb replika, vagy már alapból egy olcsóbb járgány külsejét alakítják át, hogy megtévesszék a gyanútlan nézőket. (Persze a Totalcart nem lehetett átverni, korábban összeszedtek néhány érdekességet ezekről a furfangos megoldásokról.)

A Semir Gerkhant alakító Erdogan Atalay mellől számos társ elhullott a két évtized során. Nélküle talán már nem is lenne igazi a sorozat, pedig eredetileg nem is ő volt a főszereplő - Rainer Strecker ugyanis két rész után lelépett, és az ő helyére került Atalay.

Számos videojáték mellett, a Cobra 11-nek készült egy mindössze 11 részt megélt spinoffja, Cobra 12 - Az új csapat címmel, amelyben Semir és Tom balesetet szenvednek, ezért a rendőrségnek egy új csapatot kell felállítania. De Semirék felbukkantak a nálunk is vetített, A Bohóc című sorozat két epizódjában is! 

Mára 140 országban vetítik,  itthon is jelenleg négy csatornán mennek a sorozat különböző évadjai. És mivel a Cobra 11 olykor bizony korhatáros, van olyan csatorna, ami megvágva adja le, de olyan is előfordult már, hogy emiatt egész epizódok kimaradtak, bár ezeket később pótolták.