Lesz valami jó kis horrorfilm a héten?

Stephen King napokon belül 70 éves lesz, ünnepeld rémfilmes maratonnal a borzongatás nagymesterét!

Vigyázat, korhatáros tartalom! Csak 18 éven felülieknek!

Hétfő: Ne zaklasd a kiskacsát!

Az olasz horror nagymestere, Lucio Fulci évekkel a karrierjét meghatározó klasszikusa, az 1979-es Zombi előtt forgatta ezt a filmet. Ez abból is látszik, hogy véres-belezős gore elemekből itt még közel sincs annyi, mint amit megszokhattunk tőle – meztelenség viszont annál inkább.

 

A film egy Isten háta mögötti kis olasz falucskában játszódik, csupa babonás ember között. Valaki gyilkolni kezdi az épp, hogy csak kamasz fiúkat, és szinte az összes szereplő gyanús: a kacér Patrizia (Barbara Bouchet), a boszorkánynak hitt, bolond nő, a gyermekek lelki üdvéért aggódó atya, sőt, még a nagy sztorit szimatoló újságíró is! 

Kedd: A martfűi rém

Tavaly debütált a mozikban minden idők leghorrorisztikusabb magyar gyártású thrillere, a megtörtént esetek alapján leforgatott Martfűi rém. A film az 1957-ben, majd a '60-as években a Martfűi Cipőgyár környékén fiatal lányokat gyilkoló, hírhedt magyar sorozatgyilkos, Kovács Péter teherautósofőr ügyét mutatja be, olyan sztárokat felvonultatva, mint Trill ZsoltAnger Zsolt és Balsai Mónika.

Sopsits Árpád filmje egyrészt főhajtás a klasszikus slasher filmek előtt, ahol egy néma gyilkos sorra öldösi a fiatal lányokat (néhány jelenetben mintha konkrétan az 1978-s Halloween főtémája csendülne fel). Másrészt viszont A tanút megszégyenítően pontos korrajz a '60-as évek Magyarországáról, ahol az egymásról is jelentést író rendőrök egy olyan sorozatgyilkost próbálnak elkapni, aki a hivatalos propaganda szerint nem is létezik, hiszem a munkásosztály számára ismeretlen az imperialista államokra jellemző bűnözés fogalma.

Szerda: A nyolcadik utas: a Halál

Az Alien ma már ugyanolyan kultikus horrorszörny, mint Stephen King gyilkos bohóca vagy Bram Stoker Drakulája. Abban, hogy ilyen látványosan megszülethessen 1979-ben a ronda kis mellkasrobbantó (ráadásul úgy, hogy csak a rendező, az effektesek, és a szenvedő alany, Joh Hurt tudta, mi fog kibújni véresen a hasából), nagy tehetségeknek kellett összetalálkoznia. A péniszfejű szörny a szürrealista svájci művész, H. R. Giger gyermeke, akit a fiatal és ambiciózus brit rendező, Ridley Scott személyesen választott ki a film fődizájnerének.

De hasonlóan nagy koponya volt az eredeti forgatókönyvet jegyző concept artos Dan O'Bannon is, aki a korábbi filmterveit gyúrta össze az Űrodüsszeiával és a Cronenberg-féle Parazitákkal. A sztoriba persze Ron Cobb, David Giler és Walter Hill is belenyúltak: ők hozták be a történetbe az első igazi női akcióhőst, Ripley-t, aki lángszóróval ront a társait kibelező űrszörnyre, aki mostanra filmes ikon és egy jól jövedelmező brand lett. Ridley Scott ráadásul nemrég elárulta, hogy ő is belenyúlt az Alien forgatókönyvbe: Ripley ugyanis eredetileg meghalt volna A nyolcadik utas végén(A Digi Film szerda este az Alien-franchise másik nagy klasszikusát, A végső megoldás: Halált adja ugyanebben az időpontban.)

Csütörtök: Carrie

Az 1974-ben kiadott Carrie volt Stephen King első nyomtatásban megjelent regénye. Hatalmas siker lett, pedig az első kéziratot az író kidobta a szemétbe, mert egyáltalán nem volt megelégedve vele. A felesége halászta ki a kukából, és beszélte rá a férjét, hogy folytassa. Két évvel később már el is készült belőle Brian De Palma rendezésében, Sissy Spacekkel és az akkor még jóformán ismeretlen John Travoltával (aki majd csak később, a Szombat esti lázzal és a Pomádéval robban be).

A történet tipikus King-sztori: egy különös, telekinetikus képességekkel rendelkező, kisvárosi tinilányt folyton szekálnak az osztálytársai, ráadásul a bigott katolikus anyjával sem túl jó a viszonya. Rengeteg megaláztatás és trauma éri, amelyek miatt végül szabadjára engedi a benne rejtőző erőt, és kő kövön nem marad.

Péntek: Vaksötét

A martfűi rémhez hasonlóan szintén a tavalyi év nagy durranása volt horrorfronton a Vaksötét, ami rendhagyó módon rázta fel a mára már egy kicsit ellaposodott horror zsánert: egy fegyveres, vak férfi házába terelte be a potenciális áldozatokat, akik aztán kegyetlen halált haltak.

A sztori valójában egy párszereplős kamaradráma: fosztogatásból élő fiatalok egy csoportja betör egy remeteéletet élő vak férfihoz (az Avatar sztárja, Stephen Lang), aki állítólag milliókat rejteget otthon. A férfiről azonban kiderül, hogy egy gátlástalan pszichopata, a három betörő pedig fogollyá válik a lakásban, ahol egy nagyon kegyetlen játékot kell játszaniuk a házigazdával.