Lesz valami jó kis kardozós-kosztümös film a tévében?

Hát persze! Megnézhetjük a 13. harcost, a Skorpiókirályt és a Jöttünk, láttunk, visszamennénket is. Heti tévéajánló.

Hétfő: Narnia Krónikái - Caspian herceg

Ki ne álmodozott volna arról gyerekként a Narnia krónikái elolvasása vagy a régi, tévés verzió megtekintése után, hogy a vidéki rokonoknál tett látogatás során bemegy a ruhásszekrénybe, és egy izgalmas fantasy világban köt ki, ahol beszél az oroszlán és hős lehet a tinikből?

A négy Pevensie gyermek egy esztendő elteltével tér vissza Narniába, ahol ezerháromszáz év telt el azóta, hogy itt jártak. A birodalom aranykora véget ért, a világot most a telmarinok uralják. A kegyetlen Miraz király Caspian herceg helyett a saját fiát akarja a trónra ültetni. A jogos trónörökös által vezetett lázadók szeretnék visszaállítani a rendet. A régi és új barátai oldalán Peter és testvérei is harcba szállnak, hogy visszaállítsák a birodalom régi fényét és dicsőségét. A film érdekessége: Peter Dinklage alakítja benne a Trumpkin nevű törpét!

Kedd: Jöttünk, láttunk, visszamennénk

A Jöttünk, láttunk, visszamennénk tipikusan az a film, amit mindig megnéz az ember, ha elcsípi a tévében. Egyszerűen nem lehet nem nevetni Zsákfos, a bolondos, azaz Christian Clavier fergeteges alakításán, amire a 2016-ban elhunyt Józsa Imre zseniális szinkronja tette fel a koronát, enélkül aligha lenne ennyire vicces.

Egy középkori lovag, Godefroy de Montmirail (Jean Reno) és hű pajzshordója, a bolondos Zsákfos (Christian Clavier) a mi világunkban találják magukat egy szenilis varázsló jóvoltából. Egy lovagnak nem okoznak gondot a sárkányok, bármiféle formát öltsenek is, ezért gyakran kénytelen kivonni kardját gépesített világunkban. Feltalálja magát, és családja mai leszármazottait kéri fel segítségül, hogy visszajuthassanak saját korukba. A család persze hitetlenül áll a páncélos szélhámos előd furcsaságai és körmönfont beszédmódja előtt.

Szerda: A 13. harcos

Andy Vajna egyik legemlékezetesebb, producerként jegyzett filmjében, az 1999-es A 13. harcosban Antonio Banderas alakította a vikingek közé keveredő, világjáró arab kalandort, Ahmed Ibn Fahdlant.

A barbár északiak szerint a vikingek földjét egy misztikus törzs tartja rettegésben, melynek tagjai felfalják az embereket. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a szörnyű ellenséget, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Ahmed Ibn Fahdlan a városba érve hamarosan megtapasztalja az ellenség gonoszságát és a vikingek bátorságát, akik az életüket is készek feláldozni egymásért.

Csütörtök: Terror

A 13. harcos mellett a Terror című tévésorozatnak is van magyar vonatkozása: az AMC a jégbe fagyott angol vitorlások legénységének kálváriáját egy budapesti stúdióban forgatta le. Ez már csak azért is nagy dicsőség a hazai filmiparunknak, mert úgy tudtunk ütős hajós sorozatot csinálni, hogy jó ideje már nincs is tengerpartunk!

A sorozat 1847-ben játszódik, amikor a Brit Királyi Haditengerészet flottája az északnyugati átjáró felfedezésére indul HMS Terror és HMS Erebus nevű hajóival. Az expedíció minden rémálmot felülmúl, a legénység teljesen átfagyott, a készletek kifogyóban vannak, és a viszontagságos helyzetben már nem csak elemekkel, de egymással is harcba szállnak a fedélzeten az életben maradásért. A tízrészes sorozat Dan Simmons igaz történeten alapuló regényéből készült.

Péntek: A Skorpiókirály

Íme a szuperprodukció, amivel Dwayne Johnson megvetette a lábát Hollywoodban, és amivel nem mellesleg ő lett minden idők legjobban fizetett pankrátora. 5,5 millió dollárt kapott ugyanis azért, hogy egy szál ágyékkőtőben harcolja végig a filmet, bemutatva a jobbik énjét annak a botrányosan animált, félig skorpió ókori fickónak, aki a 2001-es Múmia 2-ben keserítette meg a főhősök életét.

A legendás egyiptomi harcos ihlette film 5000 évvel ezelőtt játszódik Gomorra hírhedt városában, ahol egy gonosz uralkodó elhatározza, hogy kiirtja a sivatag minden nomád népét. A néhány megmaradt törzsnek, akik sosem voltak szövetségesek, most egyesülniük kell, vagy elpusztulnak. Tudván, hogy ellenségük egy varázsló látomásaira támaszkodik, felbérelnek egy profi gyilkost, Mathayust (Dwayne Johnson), hogy tegye el láb alól a látnokot. Miután behatolt az ellenséges táborba, Mathayus rájön, hogy a varázsló valójában egy gyönyörű nő. Ahelyett, hogy megölné, magával viszi a sivatag mélyére, tudva azt, hogy az uralkodó csatlósai minden áron megpróbálják kiszabadítani és visszavinni. A csatában súlyosan megsérülő Mathayusnak össze kell szednie az erejét, hogy a szövetségesek szedett-vedett csapatát visszavezesse Gomorrába egy végső összecsapásra.