Lesz valami jó sci-fi a héten a tévében?

Persze, ráadásul a Szárnyas fejvadász 2049 sztárja, Harrison Ford kettőben is szerepel!

Hétfő: Menekülés Los Angelesből

Sokan nem szeretik a Menekülés New Yorkból második részét, mert csak lemásolta a nagy klasszikust, mint valami béna paródia. De pont ez volt a rendező, John Carpenter szándéka: nagy hatással volt rá az 1992-es Los Angeles-i zavargás, és az a trend, hogy a '90-es években sorra folytatás készült Hollywoodban minden korábbi sikerfilmhez (Alien 3, Die Hard 3, Halálos fegyver 3, stb.) Naná, hogy jó pénzért ő is visszahozta kedvenc félszemű zsoldosunkat, Snake Plisskent!

Most is az amerikai elnök kéri Snake segítségét egy veszélyes feladathoz, megint egy olyan nagyvárosból kell kihozni valami fontosat, ahol apokaliptikus állapotok uralkodnak, ismét vicces sidekickek csapódnak a főhős mellé (Steve Buscemi, Pam Grier), és megint időhöz van kötve a félszemű hős, máskülönben meghal. Ami viszont nagyon ütős, az a film zárójelenete, amit állítólag maga a főszereplő, Kurt Russell találta ki. Snake nem akar sem a Los Angelesben randalírozó bűnözők, sem az elnök diktatúrájában élni, inkább sötétségbe borítja az egész Földet!

Kedd: A Jedi visszatér

Nem sok olyan Star Wars-rajongó van, akinek az 1983-as A Jedi visszatér jobban bejön, mint a '77-es Csillagok háborúja, vagy az 1980-a Birodalom visszavág. A gyűlölet oka leginkább az, hogy Lucas megölte a régi trilógia egyik legizgalmasabb mellészereplőjét, a fejvadász Boba Fettet, valamint hogy a Lázadók csakis azért győzedelmeskedtek a Birodalom felett, mert egy csapat emberevő plüssmackó segített Han Solóéknak kiiktatni a második Halálcsillag pajzsgenerátorát. 

Pedig a Jedi nagyon jó kis film! Gondoljunk csak Jabba palotájának furcsa lakóira, vagy a második Halálcsillag elleni támadásra, amikor a korábban árulónak hitt Lando Calrissian ül a Millennium Falcon pilótafülkéjében! És persze ott van Luke és Darth Vader párbaja, ami a végső győzelemben reménykedő Császár halálával végződik, így Anakin Skywalker végül visszatér a világos oldalra. Megunhatatlan klasszikus!

Szerda: Amikor megállt a Föld

A Mátrix-trilógia után egyértelműen Keanu Reeves volt a legmenőbb sci-fi akciósztár Hollywoodban, így amikor a Fox stúdiónál úgy döntöttek, remake-et kell forgatni az 1951-es Amikor megállt a Földből, egyből rá esett a választás. Ekkoriban egyébként nagy divatja volt az '50-es évekbeli sci-fik újramelegítésének: 2007-ben került a mozikba a Will Smith-féle Legenda vagyok és A testrablók támadása remake-je is, Daniel Craiggel és Nicole Kidmannal a főszerepben. 

Az Amikor megállt a Földben Reeves egy Klaatu nevű földönkívülit alakít, aki az űrhajójával a Central Parkban száll le. Különös terve van: szerinte az önpusztító emberiségnek bealkonyult, ezért a földlakók klónjaival akarja újra benépesíteni a katasztrófa szélére sodródott bolygót. Klaatu robotjai hamarosan működésbe lépnek, és úgy tűnik, senki sem képes megállítani a pusztítást, kivéve egy fiatal asztrobiológust (Jennifer Connelly). 

Csütörtök: Az időgép

H. G. Wells Az időgép című regénye legalább akkora kultstátusznak örvend a sci-fi szerelmeseinek körében, mint a Csillagok háborúja, vagy épp többi nagy klasszikusa, a Világok harca, a Dr. Moreau szigete vagy A láthatatlan ember. Az időgépet nagyjából az 1940-es évek óta 30 évente megfilmesítik – a Guy Pearce és Jeremy Irons főszereplésével elkészült változat egy igazi viktoriánus kalandfilm.

Guy Pearce egy 1900-as évekbeli New York-i feltalálót alakít, aki megtervez és felépít egy mesébe illő, időutazásra alkalmas szerkezetet, hátha így el tudja odázni, hogy a szerelme meghaljon. A feltaláló a megváltoztathatatlan múlt után inkább a jövőbe utazik, hogy ott is körülnézzen, de egy hiba folytán 800 ezer évet tesz meg, ahol már nem az eloinak nevezett emberiség, hanem a morlockok népe az uralkodó faj...

Péntek: Zsivány Egyes

Lehet, hogy még mindig nem szoktunk hozzá a gondolathoz, de most már minden évben jön egy új Star Wars-film! Tavaly a VII. és a VIII. epizód közé ékelődött be a Zsivány Egyes, amiből kiderült, hogy a Felkelők kommandós csapata hogyan szerezte meg a Halálcsillag terveit, amit utána Leia betáplált R2D2 memóriájába, belekeverve egy tatuini parasztfiút élete legnagyobb kalandjába... És tavaly óta már azt is tudjuk, miért volt olyan amatőr Tarkin, Vader meg a Császár, hogy szabadon hagytak egy szellőzőnyílást, amin keresztül meg lehet semmisíteni az egész harcállomást! 

Ahogy azt itt a Porton is megírtuk tavaly, jó volt végre egy olyan Star Wars-előzményfilmet, ami mentes a második Csillagok háborúja-trilógia gyerekes blődségeitől. A Lucasfilm kreatív csapata ráadásul megmutatta, hogy úgy képesek tovább vinni a George Lucas-i örökséget, hogy nem raknak bele a történetbe egyetlen Skywalkert sem, és az ősi mítoszok helyett inkább a grandiózus háborús kalandfilmeket tekintik előképnek.