Letartóztatták a Született feleségek sztárját

Felicity Huffmant ráadásul nem egy tüntetésen kapták el, ahogy az színészek esetében a legtöbbször lenni szokott, hanem valódi bűncselekményt követett el.

Huffman mellett Lori Loughlin (Bír-lak, Vén csontok) is azon ötven ember között van, akiket őrizetbe vettek, amikor lebukott az amerikai történelem valaha volt legnagyobb főiskolai felvételi csalássorozata. Az elkövetők egytől egyig olyan szülők, akik főiskolai dolgozókat, elsősorban edzőket és adminisztrátorokat fizettek le, annak érdekében, hogy gyerekeik bejussanak az elit egyetemekre.

A vádak szerint a gyermekek nevére hamis sportolói profilokat hoztak létre,

mintha az illetők sikeres diáksportolók lennének (az amerikai oktatási rendszerben ugyanis már önmagában ez elég ahhoz, hogy valakit felvegyenek egy főiskolára/egyetemre, sőt ott ösztöndíjat kapjon). Loughlin két lányát például úgy regisztrálták, mintha a USC (University of Southern California) csapatának újoncai lennének – holott valójában sosem sportoltak versenyszerűen.

Felicity Huffman. Forrás: Rebecca Sapp / Getty Images for Backstage Creations

 

Más esetekben

a szülők által lefizetett adminisztrátorok kijavították a helytelen válaszokat a gyerekek felvételivizsga-lapján. Huffman lánya is ezzel a trükkel kapott a valós eredményénél nagyjából 400 ponttal többet a teszten, amin ráadásul kétszer annyi ideig dolgozhatott, mint mások.

Cserébe a színésznő 15 ezer dollárt fizetett, jótékonysági adománynak álcázva.

Huffmant és Loughlint (és a többieket) összeesküvéssel és csalással vádolják – míg azonban utóbbi színésznőnek a férje is benne volt a buliban, addig Huffmanét, a szintén híres színészt, William H. Macyt nem vádolják semmivel. A rossz hír viszont, hogy az elkövetőkre a legrosszabb esetben akár öt év börtön is várhat. A csalássorozat egyébként már 2011 óta zajlott, és nagyjából 25 millió dollár cserélt gazdát közben. Az ügyészség szerint az a legszomorúbb az egészben, hogy minden jogtalanul felvett gyerekre jut egy olyan becsületes és tehetséges diák, akit emiatt nem vettek fel az egyetemre.

Közben pedig, ahogy az lenni szokott, előkerültek az érintettek régi tweetjei. Huffman például 2016 augusztusában azt kérdezte meg a Twitteren, hogy melyek követői legjobb trükkjei a hamarosan újrainduló iskolaidőszakban. Az internet népe közül páran frissen is reagáltak erre az új események fényében meglehetősen ironikussá vált bejegyzésre. „Hm, ennek a posztnak jót tett az idő” – írta valaki. „Inkább áruld el a tieidet, az FBI-t biztos érdekelni fogja” – így másvalaki.

De olyan humoros felhasználó is volt, aki bemásolta a Született feleségekből ismert zsarolólevelet („Tudom, mit tettél. Rosszul vagyok tőle. El fogom árulni.”). És hiába tűnik úgy, hogy Huffman férje ártatlan, az internet haragját ő sem úszta meg. Egyrészt egy idén év eleji interjúján kezdtek élcelődni, amelyben lánya stresszes (felvételi) vizsgaidőszakáról mesélt, másrészt előásták a színésznő egyik bejegyzését, amelyben viccesen „bűntársának” nevezi a férfit egy közös fotó alatt.


(via Consequence of Sound, Independent, Uproxx)