Made in Karantén – Az RTL Klub a könnyű, de nagyon szórakoztató utat választotta

Egy fél X-Faktor zsűrivel, de manírok, stylistok és arcoskodás nélkül hozta le saját karanténműsorát a csatorna, ami meglepően vicces és szívmelengető lett.

Az ország nagy része otthon van, a szokásosnál többet ül a tévé előtt, a kereskedelmi csatornák pedig furcsa lépéskényszerbe kerültek. Hagyományos műsort már nem tudnak készíteni, viszont rengeteg tartalomra van szükség, amit ráadásul aktuálizálniuk is kell. A TV2 lépett előbb, és a #maradjotthon abból indult ki, hogy most minden rossz, otthon lenni rossz, a frontvonalban pláne, amit a nézők persze maguktól is tudnak, nem is voltak erre különösebben kíváncsiak. Az RTL Klub valamivel később jött ki új műsorral, de gondoljuk azt, hogy rászánták az időt a felkészülésre, és most sorra hozzák ki az új programokat. Az első a sorban a szombat esti Made in Karantén, majd jön vasárnapra a Maradj haza magadnak! és a Segítség! Itthon vagyok!.

A cím nem különösebben eredeti, a Made in Karantén ötlete pedig nem túl bonyolult, sőt! User generated contentból építkeznek, vagyis a tartalmat a nézők töltik fel, azaz házivideókról van szó, nyilván jócskán megszűrve. Azért nyilván, mert itt szinte minden videó jó volt, volt, ami nagyon, és mind megfelelt az alapkritériumoknak: eredeti, egyedi, szórakoztató és karanténban készült, illetve a karanténról szól. A műsor menete a következő: ül a négytagú zsűri, Sztarenki Dóra, Gáspár Laci, Szabó Győző és ByeAlex egy nagy asztalnál, először kézfertőtlenítőt használnak, majd mielőtt megnéznék a kisfilmeket, egyenként bejelentkeznek a videó készítőjénél. Kérdeznek pár dolgot, megnézik a produkciót, újra beszélnek a készítővel, aztán jöhet a következő, a győztes pedig egymillió forintot kap minden adásban. És a zsűri jó volt, nem akartak nagyon szakérteni, tényleg csak annyit néztek, mennyire vicces és eredeti a cucc, nem osztották az észt, viszont tényleg örültek annak, ha valami kedveset, személyeset látnak.

Mint amikor a venezuelai magyar lány a családjával ül a kanapén és úgy énekli a Shallow-t Lady Gagától, amikor az artista pár vicces videóban mutatja meg, mit tud, vagy egy kislány elképesztő dolgokat mutat be az udvarukon egy ugrókötéllel. Persze, a házivideó hálás, de rizikós műfaj, volt pár, Gáspár Laci szavaival élve „nem túl gepárd” próbálkozás – mint az orrával furulyázó vagy csukott szemmel zoknit párosító srác -, de ez bőven belefér. Bár Gáspár és ByeAlex pár pillanatra felvette X-Faktoros pózát, gyakorlatilag magukra vették, hogy kötelező dramaturgiai elem, hogy a nyertes kiválasztásánál egymásnak kell ugraniuk – nem kötelező, csak mondom -, de a műsor nagy részében jó értelemben átlagemberek voltak, néztek, ámultak, örültek. Jó volt Sztarenki Dóra és Szabó Győző is, nem tolták túl, nem akartak celebek lenni, és a készítőknek volt arra is valamennyi érkezése, hogy az is beleférjen, ők mit csinálnak karantén idején, és ebben Gáspár vitte el a fődíjat: neki folyton óvodatársat kell játszania a kisgyerekével, ami elég kemény dolog.

Azt ugyan nem indokolták, miért kell konkrétan egy helyiségben lennie a négy zsűritagnak, akár időnként egymás vállát is meglapogatva, mert ezt osztott képernyővel is meg lehetett volna oldani, de gondolom, a készítők féltek, hogy akkor elveszik a hangulat, nehézkessé válik a műsor. És lehet, hogy igazuk is van, de egy mondatot szánhattak volna arra, hogy mondjuk elmondják, a szobában minden fertőtlenítve van, ha már a karanténről készítenek műsor, a végső győztes kiválasztásának logikáját pedig nem igazán értettem, de más panaszom nincs. Jöhet a következő karanténos program!

A műsorba bárki jelentkezhet, az alkotók a karanténvideókat Viberen vagy WhatsAppon, a 06 30 195 95 95-ös számra, valamint az rtl.hu/madeinkaranten linken várják.

És íme a győztes videó:

https://rtl.hu/rtlklub/madeinkaranten/matyus-arnold-gyorfi-pal-sajat-dal

Értékelés: 8/10