Magyarországra is megérkezett a botrányos Michael Jackson doku

Március 8-án debütál az HBO GO-n az a dokumentumfilm, amelyben két harmincas férfi azt állítja, hogy kisgyerekkorukban molesztálta őket a néhai énekeslegenda.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Leaving Neverland című négyórás alkotás az év elején mutatkozott be a Sundance Fesztiválon, és már akkor nagy port kavart, hiszen két olyan férfi, James Safechuck és Wade Robson szólal meg benne, akik mindketten azt állítják, hogy Michael Jackson szexuálisan molesztálta őket 7, illetve 10 éves korukban, miután a családjukkal együtt a barátaivá fogadta őket, és szabad bejárást biztosított nekik Neverland nevű mesebeli birtokára.

A magyar keresztségben a Neverland elhagyása címet kapott mű a harmincas éveiben járó Safechuckkal és Robsonnal, valamint mindkettejük édesanyjával, feleségével és testvéreikkel készült gyomorszorító interjúkon keresztül mutatja be a hosszan tartó bántalmazást, és feltárja azokat a komplikált érzéseket, amelyek végül ahhoz vezettek, hogy a két férfi szembenézzen a múltjával azután, hogy mindkettejüknek fia született.

Forrás: YouTube / HBO

 

„Ha bármi újat tanultunk a közelmúltban, az éppen az, hogy a szexuális zaklatás összetett kérdés, és oda kell figyelnünk az áldozatok mondandójára.

Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ez a két férfi megossza a saját történetét, amelyek hitelessége nem kétséges számomra.

Úgy vélem, bárki, aki megnézi a filmet, érteni és érezni fogja, hogy micsoda érzelmi teher nehezedett rájuk és családjukra, és átélhetővé válik az is, mekkora erő kell ahhoz, hogy valaki szembenézzen ilyen régóta őrzött titkokkal” – mondta a film rendezője, Dan Reed.

A Neverland elhagyása március 8-tól az HBO GO-n látható. A film magyar tévépremierje két részben, április 10-én és 11-én lesz az HBO-n. Ahogy azt korábban szintén megírtuk, az elhunyt sztár hagyatékát kezelő Michael Jackson Estate először „szégyenteljesnek” titulálta, hogy a csatorna műsorra tűzi az alkotást (és természetesen hamisnak nevezték az abban elhangzó állításokat, mondván: a Jacksont vádolóknak anyagi érdekük fűződik a dologhoz), majd komolyabb akcióba kezdtek.

Egy úgynevezett ’non-disparagement’ (kb.: „rosszhírkeltési”) záradékra hivatkozva nagyjából 100 millió dolláros fájdalomdíjat követelnek. A non-disparagement agreement azt jelenti, hogy szerződéskötésnél a felek kölcsönösen megállapodnak abban, hogy a jövőben nem keltik egymás rossz hírét. A jogi kitétel alkalmazására pedig az ad lehetőséget a hagyaték kezelőinek, hogy az HBO még 1992-ben megállapodást kötött Jacksonnal a Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour című koncertfilm sugárzására, és az erről szóló szerződés állítólag tartalmazott egy ilyen záradékot.


(via HBO)