#maradjotthon - Kicsit túlrendezte a TV2 a valóságot

Vajon mit tud nekünk mondani egy kereskedelmi tévé a járványról, és hogyan tudják felhasználni ehhez saját celebjeiket? Ebből kaptunk most egy icipici ízelítőt.

A TV2 lapot húzott a koronavírus járványra, saját dokureality műsort rendelt #maradjotthon címmel arról, ki hogyan tölti idejét önkéntes karanténban, ami mostantól minden hétköznap este megy főműsoridőben. A cél nyilván egyszerre szórakoztatni és tájékoztatni, kérdés, hogy ez az alaphelyzet alkalmas-e erre, kérdés, milyen kreativitást hoz ki mindez a szereplőkből és kérdés az is, ezek a szereplők mennyire izgalmasak és hitelesek. Jó sok kérdés, ugye?

Aki teheti, otthon marad, ez van most. Van, aki megteheti, és ez csak kényelmetlenség számára, hiszen otthonról is tud dolgozni, van, akinek ez komoly stressz és érvágás. Vannak, akik nem maradhatnak otthon, de az első epizódban ilyen emberrel nem találkozunk, bár beígértek egy orvost, Dr. Kőnig Róbert gyermeksebészt, aki majd a János Kórház ügyeletéről forgat videónaplót. Akit most megkaptunk, az egy vidéki körzeti orvos, Dr. Kiss Csaba, aki vírusos beteget kezelt, ezért két hétre házikaranténba került, értsd, a házuk egyik kis szobájába, a mélyen dekoltált Tóth Gabi férjével, Krausz Gábor séffel és kisbabájukkal, az Amerikában élő Tóth Eszter, és Dobó Ági volt modell és szépségkirálynő, több korábbi tévés műsor szereplője (Konyhafőnök VIP és Nyerő páros) és a családjával.

Mi bennük a közös, azon túl, hogy mind otthon vannak? Hogy jól élnek, hogy nincsenek igazi egzisztenciális válságban, még úgy sem, hogy nyilván jókora bevételkiesést hoz nekik a jelenlegi helyzet – bár kicsit rossz ízléssel, de feltételezem, hogy a #maradjotthont a legtöbben nem ingyen vállalták. Ezért persze nem utáljuk őket, miért is tennénk, és nyilván nem a TV2 fog műsort csinálni azokról, akiknek tényleg megroggyant az élete ebben a helyzetben, de sarkítva fogalmazva ez így arról szól, ki hogyan viseli a bezártságot. Mit főzzenek otthon, hogyan viselik egymást, mit kezdenek a gyerekkel, és hányszor mondják el, hogy „Az a legrosszabb, hogy nem tudjuk, meddig fog ez tartani”. Mi is mondjuk ezt, persze, csak nem vagyunk érdekesek – és lehet, hogy pár adás után ők sem lesznek azok.

Csak játsszunk el a gondolattal, mit lehet ebből kihozni, miután megismertük hőseinket? A karanténban lévő orvos holnap megtudja, hogy negatív – remélem az -, Tóth Gabiék összevesznek, aztán kibékülnek, Dobó Ági játszik a gyerekeivel és megint megijed, hogy beteg, Tóth Eszterrel pedig végképp nem tudom, mit kezdenek. Ő Amerikából klasszikus videóüzenetben jelentkezik be, különösebb kontextus nélkül, aki nem ismeri, nem tudja, ki ő, gyorsan elmondja, mi van vele, sőt, ő foglalja össze legjobban, mitől kell félni, de nem tudom, mit lehet rá építeni. Ezzel speciel a készítők, az RTL-től tavaly távozó Rubin Kristóf cége, a Free Monkeys kreatívjai is tisztában vannak, és hamarosan érkezik Szabó Simon, a zenész Linczényi Márkó terhes feleségével, egy újabb séf, Keve Márton és a már emlegetett Dr. Kőnig, és még gondolom mások is, állítólag Demcsák Zsuzsa és Kálloy Molnár Péter. De vissza a formátumhoz.

A #maradjotthon beharangozójában azt írták, a szereplők 1-1 kamerát kapnak, és önmaguk forgatják videónaplóikat – sokban emlékeztetve az RTL II-n 2015-ben ment Szelfire, amiben ismert emberek vették fel mindennapjaikat. Ehhez képest – a doktor és Tóth Eszter kivételével – az egész nagyon is megrendezettnek érződik. A hangosítás tökéletes, a kamerabeállítás sokszor kifejezetten profi munka, néha az az érzése az embernek, hogy ott szorong a fürdőszoba sarkában az operatőr, de azért azt csak nem, egy olyan műsorban, ami azt hirdeti, hogy nem szabad másokkal érintkeznünk. Akárhogy is oldották meg technikailag, nagyon sok jelenet kifejezetten megrendezett, instruált vagy felesleges, mint amikor anyuka bemegy a mélyen alvó gyerekei buksiját megsimogatni, hogy érezzük, mennyire aggódik értük. Én az istennek sem kockáztatnám meg, hogy felébredjen a gyerek, addig jó, amíg alszik – pláne karanténban.  

Azt is írják, a cél az, hogy „a televízió jobban össze tudja kötni az közösséget, mint eddig valaha” – és nem tudom, hogy gondolják, de tényleg. Én csak pár, nagyjából szimpatikus embert láttam, aki otthon maradt, és ez többé-kevésbé megviseli őket, amivel csak icipicit tudok azonosulni, és gondolom, a legtöbb néző ezzel ugyanígy van.  Aki nem maradhat otthon, az még így sem. A TV2 egyébként jelezte, hogy a műsor weboldalára a nézők is feltölthetik majd saját tartalmaikat, talán erre céloztak.