Mark Wahlberg megnyugtat!

Egy barátom mondta, hogy bár nem tartja zseniális színésznek Mark Walhberget, a látványa valahogy mindig megnyugtatja. Hát akkor a hétvégére nyugodjunk meg Marky Markkal!

Pancser Police (2010)

Will Ferrell és Mark Wahlberg már a Megjött apuci előtt is dolgozott együtt, egymást utáló, mégis együtt dolgozni kénytelen zsarukként, akiknek megadatik a nagy esély a bizonyításra, amikor az őrs legjobb nyomozói kidőlnek a sorból. Ferrell a gyilkossági osztály könyvelője, Wahlberg pedig egy lefokozott nyomozó, aki rühelli pipogya társát, ám lassan feltárul az ő gyenge oldala is. Ferrell rendszerint más, vele egy húron pendülő komikusokkal játszik, így némi kockázatot vállalt a vicces oldaláról kevésbé ismert, főleg akciósztárnak tartott Wahlberg mellett – még a Ted előtt jártunk ekkor -, de a dolog bejött, a „párosítás” remekül működött. 

Mojave (2015)

Rögtön le is szögezném, ez nem Mark Wahlberg filmje, hanem Garrett Hedlundé és Oscar Isaacé, az ő különös, a Mojawe sivatagban kezdődő, majd Hollywoodban folytatódó szürreális párbajuké. Mindezt a rendkívül sikeres forgatókönyvíró, William Monahan (A tégla, Feledés) vitte papírra és rendezte meg, és nem mondom, hogy a dolog nem lett kissé zavaros, különösen egy ilyen tapasztalt szaki esetében. Hedlund egy ünnepelt fiatal filmrendező, aki egy pszichopata gyilkossal húz ujjat, aki követi otthonába is, a csak nemrég felfedezett Isaac pedig mindent megtesz, hogy végezzen vele. Wahlberg egy simlis és ellenszenves filmproducert alakít – és ne feledjük, hogy ő tényleg producerkedik is.

Mojawe

Legyőzhetetlen (2006)

Minden sportos alkatú amerikai színész életében legalább egyszer eljön a pillanat, hogy sportfilmet csináljon, és a volt fehérnemű modell és rapper 2006-ben döntött így, és természetesen a legamerikaiabb, legheroikusabb sportágat, az amerikai focit választotta. És egy valós történetet. Vince Papale gyerekkora óta rajong a fociért, de nem lett profi sportoló, helyettesítő tanárként, részidős pultosként keresi a kenyerét. A szerencse váratlanul rámosolyog: a Philadelphia Eagles edzője nyílt válogatást hirdet. Vince is jelentkezik, és ő döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy igazi őstehetség a fociban! Harmincévesen, amikor mások már a visszavonulást fontolgatják, ő végre lehetőséget kap, hogy valóra váltsa az álmát. És mit lehet mondani egy átlagos, de profin megcsinált sportfilmről: izgalmas és sportos!

A majmok bolygója (2001)

Ki tudja, miért akarta Pierre Boulle klasszikus sci-fi regényét Tim Burton is vászonra vinni, sőt, sokak szerint nem is akarta, csak nagyon sok pénzért bérmunkában bevállalta, és az ilyesmi ritkán sül el jól. Azt bármikor aláírom, hogy a film baromi jól néz ki, a különösen a majomjelmezek lettek fantasztikusak – mint Tim Roth a gonosz Thade tábornok és Michael Clarke Duncan az izommajom -, de a történet összecsapott, suta, és bár nem rugaszkodik el a nyersanyagtól, olyan pontokon tér el tőle, aminek semmi értelme. Az állati sorban tartott emberek például képesek beszélni, és furcsa szerelmi szál alakul ki Mark Wahlberg űrhajósa és Helena Bonham Carter tudóscsimpánza között. Az új feldolgozások ezerszer eredetibbek, átgondoltabbak és izgalmasabbak, de ne dobjuk ki Burton munkáját sem az ablakon.

Majmok

A hazafiak napja (2016)

2013-ban bomba robban a bostoni maratoni futóversenyen, a terrortámadásnak több halottja és 265 sebesültje volt, és a drámai eseményről szinte egyszerre készült két film is. A Stronger az egyik megnyomorodott túlélőre koncentrált, akit Jake Gyllenhaal játszik, míg a Mark Walhberg főszereplésével készült darab az elkövetők, a Tsarnaev testvérek elfogására koncentrál, Mark pedig az embervadászatot irányító egyik rendőrjárőr. Peter Berg nem először – és gondolom nem utoljára – dolgozik együtt Walhberggel, hiszen már mögöttük van a Mélytengeri pokol és A túlélő is, egytől egyig valós eseményeket feldolgozó munkák. Merthogy a színészből lett rendező specialitása a valóság pontos, az eseményekhez hű, mégis rendkívül izgalmas és mozgalmas ábrázolása, ami is sikerült.