Még 5 híresség, akiről biztosan nem tudtad, hogy Szomszédok-szereplő volt

Garas Dezső cinikus színészóriást, Gregor Bernadett részeg tinit, Bujtor István szőrös hajóskapitányt alakított kedvenc teleregényünkben.

Ez a cikk a folytatása a múlt keddi, nagysikerű összeállításunknak, amiben Liptai Claudia, Gesztesi Károly, Szabó Sipos Barnabás, Fenyő Iván és Hofi Géza Szomszédok-beli karaktereit mutattuk be.

Bujtor István

Bujtor István mint "szőrös kapitány" szerepel a Szomszédok félhivatalos szereplőlistáján, mivel 1995-ben valóban benne volt egy cameoszerep erejéig kedvenc teleregényünkben. A színészről köztudott volt, hogy imád vitorlázni a Tamangó nevű hajójával – nem véletlen, hogy Ötvös Csöpi is a Balaton partján üldözte a bűnt. És mivel Bujtor a '90-es években rendező-producerként jegyezte a Szomszédokat, az egyik epizódba saját magát is belerakta.

Forrás: Magyar Televízió

 

Amíg Bujtor vitorlázni vitte Taki bácsit, Almát és Alma új udvarlóját, Sanyit (Schnell Ádám), addig Lenke néni jól berúgott a parton régi közértes kollégájával és barátjával, Madarasi Bandival (Dobránszky Zoltán).

Gregor Bernadett

1991-ben Gregor Bernadett még egyáltalán nem volt az a férfifaló Végzet Asszonya, akinek egy évtizeddel később kikiáltotta a bulvársajtó. A színésznő ugyanis ekkor még csak egy 19 éves, színművészetis növendék volt. A Szomszédok 107. epizódjában egy Piroska nevű, gyaníthatóan prostitúcióra kényszerített, intézetis lányt alakított, aki Vágási Feri rovott múltú haverjával, Somával (Salinger Gábor) és egy másik lánnyal piált egy kültelki talponállóban.

Soma egy alvilági alakokkal cimboráló, napszemüveges nagymenőnek látszó, valójában piti bűnöző volt 1991 és 1992 között a sorozatban. A 107. epizód környékén épp az igazságszolgáltatás elől menekült, mivel bemártotta Vágási Ferit egy illegális devizabizniszben. Gazdagrét Batmanje természetesen ártatlan volt, mégis ő ült hetekig a sitten Soma helyett. Szerencsére Feri régi nyomdász cimborája, Géza bácsi (Horváth Sándor) is ugyanabban a borozóban iszogatott Kenéz elvtárssal (Bodor Tibor), ahová Soma beugrott szórakozni a lányokkal, így már csak a rendőröket kellett kihívni. Naná, hogy a környék egyetlen valamire való zsaruja, a korábbi cikkünkben már megemlített Szabó Sipos Barnabás jött ki intézkedni.

Szabó Simon

Mielőtt a fél ország megismerte volna a 2001-es Moszkva tér kőbunkó Royáljaként és a 2014-es Megdönteni Hajnal Tímeát tahó Bögöcseként, Szabó Simon a Szomszédokban is feltűnt epizódszereplőként. 1999-ben, a 324. fejezetben ő alakította Gusztit, a törött lábú budai kosarasgyereket.

A sztori előzménye annyi volt, hogy Sümeghy művész úr seggre esett a panellakása szőnyegén, és combnyaktöréssel kórházba került. Itt látogatta meg őt Lillácska, aki közben összebarátkozott a kétméteres, melírozott hajú gólemmel, aki annyira szimpatikus volt neki, hogy hazavitette a Villányi útra Taki bácsi Ladájával.

Kudlik Júlia

A Kádár-korszak kedvenc tévés bemondónője, egy igen szürreális jelenetben bukkant fel a Szomszédokban. Bemondta a tévében, hogy új sorozat indul kéthetente csütörtökön az MTV1-en, Szomszédok címmel, amiben Takácsék, Mágenheimék és Vágásiék mindennapjait követhetik a nézők. Jutka tehetős magánorvos apja (aki Junoszty helyett Sony tévén nézné a Híradót)  teljesen ki van akadva az újabb hülye sorozaton, és elkapcsol máshová. Nem is sejtve, hogy az új sorozat valójában a saját kitagadott lányáról és annak férjéről szól!

Szegény Ferit ráadásul szarházinak nevezi, és fel van háborodva, hogy egy tanárnőnek és egy nyomdásznak honnan volt egy panellakásra való pénze? Amúgy Janka nénitől, ami később sok családi konfliktusokhoz vezetett.

Garas Dezső

Azt viszont még én, a fekete öves Szomszédok-szakértő sem tudtam, hogy a 2011-ben elhunyt, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész is szerepelt kedvenc teleregényünkben! Garas Dezső a széria vége felé, 1998-ban, a 287. epizódban bukkant fel, mint Virág doktor régi barátja. Bár a Várban felvett jelenetben „Dániel művész úr”-nak hívják, lényegében saját magát alakítja. Vagyis: egy népszerű, és igencsak sokat foglalkoztatott, színházról színházra rohanó, állami kitüntetésekkel agyondíjazott színészlegendát.

Dániel azonban csak látszólag egy jó humorú, súlyos betegségéből és depressziójából éppen felgyógyult, tetterős 60 éves. Valójában egy elég keserű figura, aki nem azt kapta a rendszerváltáskor nyakunkba szakadt demokráciától, amiben '89-ben reménykedett. Dániel nagyon szimpatikus volt a Várban andalgó Szikszai Etusnak, aki rögvest meg is hívta magához egy villásreggelire – ám a fejezet későbbi jelenetéből kiderül, hogy Virág doktor eléggé féltékeny lett az Etussal beszélgető művészre, és nyomatékosan megkérte a keramikus tyúkanyót, hogy ne hívjon többet férfiakat az elegáns műteremlakásába. Így Dánielt a későbbi epizódokban már nem láthattuk.