Még 5 ikonikus fegyver a tévéből, amit örökre megjegyeztünk

Ma már Han stukkere, Ripley lángszórója és a T-800-as Terminator mordálya is része a popkultúrának.

Múlt héten nagy sikert aratott a film- és sorozatvilág ikonikus közelharci fegyvereit összeszedő cikkünk, így most az újabb műsorajánlónkat is aszerint állítottuk össze, milyen kultikus gyilkolószerszámokat láthatunk a héten a tévében. Ezúttal a lőfegyverekre koncentráltunk: szóba kerül Han Solo stukkere, Ripley lángszórója és a T-800-as Terminator arzenálja is.

Hétfő: Men in Black - Sötét zsaruk

Tavaly volt 20 éves minden idők egyik legjobb sci-fi vígjátéka, a Men In Black – ami ráadásul úgy robbantott kasszát képregényadaptációként, hogy még nem is szakadt a nyakunkba a mostani képregényfilmes őrület! Ma már nagyon furcsa belegondolni, hogy eredetileg Clint Eastwood és Chris O'Donnell lettek volna a főszereplők. Végül Will Smith és Tommy Lee Jones vonultak be a filmtörténelembe a címbéli fekete zakós, sötét napszemüveges kormányügynökökként, akik elkapják a Földön randalírozó űrlényeket, amíg mi otthon alszunk.

A filmben a fekete zakósok az űrlényektől kapott technológiával fegyelmezték meg a renitens idegeneket – ez pedig kiváló alkalom volt a speciális effekteseknek arra, hogy mindenféle puskákat és pisztolyokat találjanak ki, a legőrültebb dizájnnal. Will Smith például egy nagyon pici, de igen nagyot rúgó stukkert kapott az ügynökségtől, aminek a neve Noisy Cricket, azaz Hangos Tücsök volt (a szinkronos változatban pedig emlékeim szerint Tücsökpöcsnek lett elkeresztelve).

Kedd: A végső megoldás: Halál

Sigourney Weaverről valószínűleg kétféle kép él a filmrajongók fejében. Lángszóróval a jobbjában óvakodik előre az Alien-filmek bizarr struktúrájú folyosóin, a baljában pedig vagy egy cicáskosár van (benne a Jonesy nevű sárga kandúrral), vagy pedig egy Newt nevű kislány.

Ridley Scott Nyolcadik utasa és a James Cameron-féle A bolygó neve: Halál az erős női főszereplővel a középpontban nagyon sokat tett azért, hogy ma már a világ legtermészetesebb dolga, ha egy filmben nem egy izomhegy férfi, hanem egy sportos csaj rúgja szét a gonoszok seggét. Épp ezért James Cameron óriási baklövésnek tartja a börtönbolygós Alien 3-at: David Fincher nemcsak hogy megölte benne a kislányt, Newt-ot, de a film végén még Ripley is meghalt. Ezzel Fincher szinte előre vetítette azt, hogy a franchise mára sírba szállt, és Cameronon kívül senki sem képes tisztességesen folytatni Ridley Scott klasszikusát – az Alien: Covenant óta tudjuk, hogy sajnos még maga Ridley Scott sem.

Szerda: A Birodalom visszavág

Most, hogy végre mozikban az idei várva várt Csillagok háborúja-film, a Solo: Egy Star Wars-történet, érdemes újranézni az 1980-as Birodalom visszavágot is, külön figyelve arra, milyen jól rímel egymásra a két alkotás. A zenei téren is igen tehetséges Donald Glover például zseniálisan utánozza Billy Dee Williams piperkőc Landóját, sajnos Alden Ehrenreich már nem annyira meggyőző Harrison Ford-pótlékként.

Szerencsére Han Solo a kötelező kellékek miatt Han Solo, és innentől kezdve lényegében mindegy is, ki alakítja őt a vásznon. Ha megvan a hamiskás félmosoly, a koszosfehér ing, a pilótadzseki, a combra szíjazott sugárpisztoly (amit ezek szerint tanítómesterétől, a Tobias Beckett nevű svindlertől kapott), no és persze Csubakka is ott ül a Millennium Falcon pilótafülkéjében, nagy baj már nem lehet!

Csütörtök: Alkonyattól pirkadatig

Külön cikkben is össze lehetne gyűjteni azokat a hihetetlenül vicces, gányolt fegyvereket, amiket Quentin Tarantino és Robert Rodriguez felvonultattak 1996-os horrorparódiájukban, az Alkonyattól pirkadatigban. Bár a fúróval összeeszkábált vámpírölő fakaró és a szentelt vízzel töltött vízipuska is zseniális, én tinédzserként a legnagyobbat a híres trükkmester, Tom Savini pöcspisztolyán röhögtem! Íme:

A film sztoriját bizonyára mindenki ismeri: a zűrös életű Gekko testvérek (George Clooeny és Tarantino) Mexikó felé menekülnek, és hogy esélyesebben jussanak át a határon, a lakóautójukkal együtt elrabolnak egy hitehagyott papot (Harvey Keitel) és annak lányát (Juliette Lewis). Mexikóba érve kifújják magukat a Titty Twister nevű mulatóban, nem sejtve, hogy a hely valójában a Salma Hayek vezette, ronda, gumifejű vámpírok tanyája...

Péntek: Terminátor 3: A gépek lázadása

Divat szapulni a Terminátor 2 utáni Halálosztó-folytatásokat, pedig egyáltalán nem annyira szörnyűek. A Terminator 3 például nekem az egyik kedvencem, mert nem sok olyan hollywoodi filmet tudok mondani, aminek a végén az emberi civilizáció látványosan összeomlik, hiszen a blockbusterek lényege rendszerint az, hogy a hős mindenkit megment. A gépek lázadása esetében ez nem így volt: John Connor (Nick Stahl) és a barátnője (Claire Danes), miután végigverekedték az egész filmet, bejutnak egy titkos kormányóvóhelyre, hogy ott rádöbbenjenek: a T-800-as nem megakadályozni akarta az Ítéletnapot, hanem eljuttatni az Skynet elleni felkelés leendő vezérét egy biztonságos helyre, ahol túlélheti az atomcsapást, és megszervezheti az Ellenállást.

Na és akkor még meg sem említettem azt a betyárosan jó jelenetet, amikor Schwarzenegger egy koporsóval a vállán lőtte szét a böszme nagy géppuskájával az ellene felsorakozott zsarukat, egyszerre tisztelegve a Terminator 2 hasonló jelenete és a Django-filmek előtt. A koporsós T-800-as póza annyira macsó és mókás, hogy még akciófigura is készült belőle!