Még 5 világsztár, aki Friderikusz vendége volt a '90-es években

Claudia Schiffer, Roger Moore, Tony Curtis és Banderas is megcsodálhatta a showman tarka zakóit. Rendhagyó heti tévéajánló.

Az előző hetekben nagy sikert aratott az a két cikkünk, amelyekben felidéztük, micsoda sztárok adták egymásnak a kilincset a '90-es évek Friderikusz Show-jában. Alain Delon, Belmondo, Sophia Loren, Bud Spencer, Van Damme, Robin Williams, Cindy Crawford, Brigitte Nielsen és David Hasselhoff után most itt a folytatás, újabb hírességekkel!

Hétfő: Alias

A tavaly elhunyt Roger Moore-t nagyon szerették a magyar nézők, mert ugyan a Bond-filmjeit nem lehetett idehaza megnézni, az Angyal és a Minden lében két kanál című tévésorozatait hatalmas sikerrel vetítette a Magyar Televízió. Moore örökös szinkronhangja, Láng József többször is találkozott a sztárral Magyarországon a '70-es években, egyszer például pont a Minden lében két kanál szinkronmunkálatai idején (Láng még meg is tréfálta Sztankay Istvánt, aki nem hitte el neki, hogy tényleg Moore áll a szinkronrendező mellett). Egyértelmű volt, hogy Roger Moore a '90-es években nem ritkán 5-6 milliós nézettséget hozó Friderikusz Show-ba is meghívást kap – sajnos az adás nem maradt fenn az utókornak.

Érdekesség, hogy az Alias igazából egy poénból született meg. J.J. Abrams, a sorozat kreátora már a Felicity című gimis romkom sorozatban is együtt dolgozott Jennifer Garnerrel (néhány epizódban ő játszott egy Hannah nevű lányt). Az egyik epizódban a címszereplő Felicity a nyári szünetben besegített egy kis kémmunkával a titkosszolgálatoknak, majd szeptemberben úgy ment vissza a suliba, mintha mi sem történt volna. Abrams és Garner ezt az alapötletet fejlesztették tovább, így született meg az Alias, amiben Sydney Bristow amolyan női James Bondként és Robert Langdonként mindenféle izgalmas kalandokba keveredik. Roger Moore 2002-ben a The Prophecy című epizódban szerepelt.

Kedd: Family Guy

A '90-es évek elején rendszerint két fontos dátum volt pirossal bekarikázva a tévéújságban: a kéthetente csütörtökön jelentkező Szomszédok-Friderikusz Show szuperkombó, valamint a péntek esti Dallas kezdési időpontja. Ég és föld volt a két tévésorozat: míg a magyar teleregény a lakótelepi átlagemberek napi megélhetési nehézségeit mutatta be, a Ewingok és Barnesok rivalizálása egy teljesen másik, irigylésre méltó úszómedencés-sportkocsis világba engedett bepillantást a nézőknek. Persze a dallasi olajmágnásoknál ugyanúgy voltak családi veszekedések, ők is teljes anyagi csődbe juthattak vagy elveszíthették a fejük fölül a házat. Samantha pedig, akárcsak Janka néni, mindig piált (igaz, konyak helyett inkább Jockey legfinomabb whiskyjét itta meg). Amikor 1994-ben a Dallas jófiúja, Bobby meghalt a sorozatban, Friderikusz a saját házvezetőnőjét, Ibolya nénit küldte el Los Angelesbe, hogy készítsen egy exkluzív Patrick Duffy-interjút.

Patrick Duffy persze nemcsak olyan családi sorozatokban szerepelt, mint a Dallas vagy az Egyről a kettőre. Feltűnt a Family  Guy-ban is (az emlékezetes feltámadós jelenetével, amikor Pamela megtalálja Bobbyt a zuhany alatt, kiderült, hogy meg se halt, és a halála utáni részeket csak Pamela álmodta...), egy másik epizódban pedig ő kölcsönözte többek között egy eladó és egy tanár hangját is.

Szerda: Desperado

Antonio Banderas a '90-es években sorban forgatta azokat a filmeket, amikkel egycsapásra világsztárrá vált (Philadelphia, Interjú a vámpírral, Bérgyilkosok, Desperado és a budapesti helyszíneket felvonultató Evita), így 1996-ban egyértelmű volt, hogy őt is el kell hívni a Friderikusz Show-ba. A szép hollywoodi karriert befutó spanyol kedélyesen szivarozgatott Friderikusszal, majd elszavalta spanyolul József Attila Tiszta szívvel című versét.

A Desperadót aligha kell bemutatni a magyar filmrajongóknak, de azért álljon itt a tartalomismertető. Különös fekete alak érkezik a poros mexikói kisvárosba, kezében egy gitártokkal. Jövetelének oka nem más, mint megbosszulni kedvese halálát, akit a város kiskirálya, Bucho ölt meg féltékenységből. Hamarosan kiderül, az idegen El Mariachi (Antonio Banderas), a Zenész, aki legendás pisztolyforgató, és akit a szegény nép hősként tisztel. El Mariachi érkezése elszabadítja az indulatokat, ám az igazi leszámolás akkor veszi kezdetét, amikor a Zenész barátai is megjelennek.  

Csütörtök: CSI: A helyszínelők

A magyar származású Tony Curtis legalább olyan népszerű volt idehaza a Minden lében két kanál tévésorozat miatt, mint pályatársa és barátja, Roger Moore. Curtis többször is járt Magyarországon, és a Friderikusz Show-ban is szerepelt sztárvendégként a '90-es években – sajnos azonban erről az adásról ma már semmiféle kép- és hanganyag nem lelhető fel a neten.

Kép: Duna Tv

 

Tony Curtis az egyik népszerű nyomozósorozatban, a CSI: A helyszínelőkben is szerepelt: 2005-ben láthatták a krimirajongó nézők a Grave Danger: Part 1 című epizódban.

Péntek: Kingsman: Az aranykör

Claudia Schiffer és Cindy Crawford egyértelműen a '90-es évek két legismertebb szexszimbóluma volt,  nem csoda, hogy a Friderikusz Show stábja mindkét szupermodellt elcsábította a budapesti stúdióba. Sajnos Friderikusz és Cindy Crawford nagy találkozását csak pár fotó örökítette meg az utókornak, magát az adást ma már lehetetlenség fellelni a videómegosztókon, a matrózok vontatta hattyúhintón bevonuló Claudia Schifferrel készített interjút viszont szerencsére bármikor meg lehet nézni (12:42-től).

Claudia Schifferről nem sokat hallani az utóbbi időben, pedig a mai napig igen keményen dolgozik a showbizniszben – filmproducerként! 2002-ben ugyanis összeházasodott Matthew Vaugh rendezővel, akivel amellett, hogy már három közös gyereket nevelnek, olyan filmeken dolgoztak együtt, mint a Kick-Ass 2, az Eddie, a sas és a fergeteges James Bond-paródiának is beillő Kingsman 1-2!