Még 7 nagyon jó sorozat a Netflixen

Nem a Stranger Things az egyetlen olyan sorozat a Netflixen, ami előtt csúnyán ott lehet ragadni. Találhatunk mindenfélét az okos sci-fiktől az ironikus musicalen át a sorozatgyilkosos krimiig, amiben David Fincher újra visszatér kedvenc témájához. Csak sokszor nehéz rábukkanni az igazi kincsekre, de ezért vagyunk itt mi.

Az előző cikkünkben a Netflix saját húzósorozatait mutattuk be, amik közül több kapott már magyar feliratot. Most túlléptünk a legnépszerűbb sorozatokon, és nem csak saját gyártásúakat válogattunk be, így ezek egyelőre csak angol (és gyakran román) felirattal láthatók.

 

Top of the Lake (A tó tükre)

Fotók: Netflix

A 12 éves Tui elindul reggel az iskolába egy ködös új-zélandi kisvárosban, majd félúton leszáll a biciklijéről, és belegyalogol a fagyos tóba. Ekkor derül ki, hogy a kislány terhes. A Zongoralecke rendezőjének krimisorozatában a Reklámőrületkből ismert Elisabeth Moss nyomozóként ered a nyomába annak, ki erőszakolhatta meg Tuit. A kisváros közössége viszont szorosan összezár, pedig sok mocskot rejt a felszín. A Top of the Lake nem egy szokványos krimi, de aki fogékony rá, azt teljesen rabul ejti a hangulata.

 

Crazy Ex-Girlfriend

Mielőtt a Kaliforniai álom újra divatba hozta volna a musicalt, ez a sorozat már eljátszotta az éneklős-táncolós kaliforniai szerelem témáját, csak éppen egy nagy adag iróniával. A Crazy Ex-Girlfriend főszereplője egyben a sorozat egyik alkotója is. Rachel Bloom egy menő New York-i ügyvédet játszik, aki véletlen találkozik a tinikori szerelmével, és elköltözik utána egy teljesen jelentéktelen kisvárosba, ahol senki sem érti, mit keres ott. Abszolút megérdemelten kapott Golden Globe-ot érte.

 

Bates Motel

Hitchcock leghíresebb filmjének szereplői most egy sokévados sorozatban térnek vissza, hogy jobban megismerhessük a beteg lelkű fiút, aki egészségtelenül szoros kapcsolatban él az édesanyjával a kettejük által üzemeltetett motel szomszédjában. Mellettük csupa érdekes karakter népesíti be a közeli kisvárost, ahol messze nem csak ők sárosak mindenféle bűncselekményekben. A sorozat többek között a Norma Bates-t játszó Vera Farmiga alakításától zseniális, de Eddie Highmore is zseniális a fia szerepében. A negyedik évad vége pedig annyira ütősre sikerült, hogy még hónapokkal később is bele lehet borzongani.

 

Better Call Saul

Aki látta a Breaking Bad (Totál szívás) című sorozatot, annak nem kell kétszer mondani, miért érdemes megnézni az egyik legviccesebb karakter előéletét bemutató Better Call Sault. A hihetetlen színű ingekben parádézó, páratlan stílusú zugügyvéd történetét ugyanabban a lassú, mélyre hatoló és finoman ironikus stílusban mutatja be Vince Gilligan és Peter Gould, mint amit a Breaking Badből megismerhettünk. Ha pedig valaki nem látta volna az eredetit, a kémiatanárból lett drogcsászár fordulatos átalakulását, az a Netflixen ezt is pótolja.

 

Black Mirror

Ritka az a sorozat, ami a technológiai fejlődés által előidézett társadalmi jelenségeknek állít görbe tükröt. A Black Mirror ezt vállalja fel, és nagy előnye, hogy egymástól teljesen független epizódokból áll, így bármikor rábökhetünk bármelyikre, és nem lehet annyira rácsúszni, hogy néhány nap alatt ledaráljunk egy teljes évadot.

 

Orphan Black (Sötét árvák)

A kanadaiak az Orphan Blackkel megmutatták, hogyan lehet nagyon kevésből egy ütős sorozatot forgatni. Látványos díszletek és megalomán akciójelenetek nélkül készítettek egy izgalmas és fordulatos sci-fit, amiben egyetlen színésznő egyszerre több mint öt, teljesen különböző karaktert játszik. A történet azzal kezdődik, hogy egy szélhámosnő tanúja lesz egy hozzá nagyon hasonló nő öngyilkosságának, és ezt az alkalmat arra használja fel, hogy a halott nő bőrében éljen tovább, aki nem mellesleg rendőrnyomozó volt.

 

Mindhunter

Miközben a House of Cards (Kártyavár) összeomlott Kevin Spacey ügyei miatt, David Fincher épp jókor vágott bele egy új netflixes sorozatba. A Mindhunternek nemcsak producere, négy epizódot maga rendezett az első tízből. Ezúttal újra sorozatgyilkosokról és pszichopatákról forgathatott, amiben ő az egyik legjobb Hollywoodban. A történet két FBI ügynököt mutat be a hetvenes években, akik veszélyesen közel kerülnek nyomozásuk tárgyaihoz, miközben lefektetik a modern kriminálpszichológia alapjait. A sorozatban olyan párbeszédek hangzanak el, amiket ötven évvel ezelőtt valódi sorozatgyilkosokkal folytatott az FBI, és még friss, az első évad október 10-én került fel a Netflixre.