Még egy adag Johnny Depp!

Pár hete is Johnny Deppet ajánlottuk a tavaszi fáradtság ellen, és most is ezt tesszük, de most még több filmmel, vidámmal, izgalmassal és keménnyel!

Benny és Joon (1993)

Kezdjük a korai évekkel, még akkor is, ha Johnny Depp itt már vagy egy évtizede taposta az ipart, igaz, főszerepeket csak ekkortájt kezdett el kapni, és ekkor még főleg különcöket játszattak el vele. Mint azt a srácot, aki a címbéli félénk, esetlen Joon (Mary Stuart Masterson) és az őt a széltől is óvó bátyja, Benny (Aidan Quinn) közelébe kerül a véletlennek köszönhetően. Sam felettébb fura figura, legszívesebben egész nap egy fa tetején gubbaszt, vagy beleveti magát példaképei, Buster Keaton és Charlie Chaplin utánzásába. Joon az első perctől vonzódik hozzá, Benny viszont a falra mászik Sam bohóckodásától. Nem véletlenül, de ez akkor is egy nagyon bájos, sokszor újranézhető film!

Csokoládé (2000)

Ízlések és pofonok, én speciel túl soknak, túl geilnek tartom Lasse Hallström filmjét, de tudom, milyen sokan szeretik, ráadásul annak idején hat Oscar-jelölést szedett össze. Egy titokzatos csokoládébolt megnyitása valóságos háborút robbant ki a francia kisvárosban, ahol az elfojtott vágyak és a félelem szenvedélyes csatába kezdenek az érzékek felszabadító és ellenállhatatlan erejével. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher (Juliette Binoche) érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit a faluban, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek (önmaguk előtt is) rejtett vágyait. Van, aki nem örül, de a Depp játszotta vidám vándor nem tartozik közékük!

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya (2007)

Ha van rendező, akihez Depp munkássága igazán kapcsolódik, az Tim Burton – és persze ha már Burtonról van szó, akkor ott van a rendező múzsája évtizedeken át, Helena Bonham Carter is. Ők hárman hozták össze a hírhedt borbély megtörtént eseményeken alapuló történetét. Benjamin Barker egyszerű, boldog életet élt feleségével és a kislányával Londonban. Ám a gonosz Turpin bíró szemet vetett a gyönyörű asszonyra, és a férjet hamis váddal Ausztráliába száműzte. Évekkel később a férfi visszatér a rabságból, és Sweeney Todd néven borbélyüzletet nyit a Fleet Streeten, és az oda betérőkön áll bosszút a vele történt igazságtalanságért. Talán ez Depp egyetlen olyan filmje, amiben egyszer sem mosolyodik el - de lehet, hogy csak rosszul emlékszünk!

Mortdecai (2015)

Charles Mortdecai mindig elegáns nagyvilági műkereskedő, akinek remekül vág az agya, és akiben van egy kis szélhámos is. Ami remek szerep Johnny Deppnek, aki Paul Bettany-val az oldalán menekül vad orosz banditák, az angol titkosszolgálat emberei, megdöbbentően hosszú lábú felesége (Gwyneth Paltrow) és néhány nemzetközi terrorista elől, miközben egy lopott festmény nyomába ered, amelynek hátoldalán megtalálható az a titkos kód, amely elvezethet a nácik elrabolt kincseihez. Vagy nem! A rengeteg színes figura, kalandos fordulat és Depp kackiás bajusza ellenére a film bukásnak bizonyult a mozikban, talán nem is bízott benne eléggé a forgalmazó, hiszen nem vezette fel igazán jó reklámkampány, de pont az ilyen, kissé ódivatú történetek működnek jobban a tévében.

Gyilkosság az Orient expresszen (2017)

Agatha Christie klasszikus krimijét ezúttal Kenneth Branagh vitte vászonra, önmagára osztva a főhős, Hercule Poirot szerepét, az áldozatot pedig, akinek halála a havas hegyvidéken megrekedt vonaton lefolytatott nyomozás elindítója, Johnny Depp játssza. Már ha igazi áldozatról beszélhetünk, hiszen ő Ratchett, a modortalan műkereskedő, aki valójában egy hírhedt amerikai gengszter. És akinek potenciális gyilkosai egyben lehetséges vádlói is, köztük ott van Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer és Judi Dench is. Depp pedig remek a szerepben, amit nem kell túljátszani – mégiscsak egy angol filmről van szó, itt nem szokás az ilyesmi!