Még szép, hogy nézettségi rekordot döntött a Trónok harca évadpremierje

Soha korábban nem nézték ennyien tévében és streamelve egyik epizódot sem.

Vasárnap este mutatták be az Egyesült Államokban a népszerű fantasysorozat utolsó, nyolcadik évadának első részét, amit szinte az egész világon egy emberként vártak a nézők. Az amerikai nézettség ennek megfelelően nem túl meglepő módon rekordot döntött: az évadnyitót összesen 17,4 millióan nézték, ebből 11,8 millió néző volt, aki hagyományos tévés sugárzás útján, a többiek viszont a csatorna valamely streamelős, illetve on-demand platformján (HBO GO, HBO Now).

Ez pedig azt jelenti, hogy a nyolcadik évad első epizódja megdöntötte a saját nézettségi rekordját, hiszen soha korábban nem nézték ennyien a Trónok harca részeit az ún. „multi-platform televíziózás” lehetőségeit kihasználva, azaz a tévében és az alternatív felületeken együttvéve. Ez a szám egyébként csak azokat takarja, akik vasárnap este kapcsoltak a várva várt epizódra, szóval az össznézettség biztosan tovább fog nőni, hiszen sokan az ismétlést nézik majd meg, vagy a kikerülésnél később kattintanak az online felületen.

Forrás: HBO

 

Összehasonlításképp: az előző, hetedik évad nyitányát 16,1 millióan nézték összesen, és ebből 10,1 millió volt a hagyományos sugárzást választók száma. A hetedik évad fináléjakor pedig 16,9 millió volt az össznézettség, amiből 12,1 millió a hagyományos tévés nézettség. A nyolcadik évad szezonnyitója egyébként rekordot döntött abból a szempontból is, hogy a széria történetében erről osztották meg a felhasználók a legtöbb tweetet, összesen 5 milliót, csak vasárnap.

A Trónok harca egyébként eddig sikeresen tornázta egyre feljebb a nézettségét, szóval várható, hogy a nyolcadik évad részei átlagot számolva is rávernek a korábbiakra. A hetedik évad egy-egy epizódját 2017-ben átlagosan 32,8 millióan nézték (ebben már minden szám benne van, a hagyományos tévétől kezdve az on-demanden át a streamelésig, és a „real time”-ban tévézők mellett a később bekapcsolódók is), a korábbi szezonokban pedig a következőképp alakult ez a szám: hatodik évad – 25,7 millió, ötödik évad – 20,2 millió, negyedik évad – 19,1 millió, harmadik évad – 14,4 millió, második évad – 11,6 millió, első évad – 9,3 millió néző átlagosan.


(via Variety)