Meghalt a Twin Peaks zeneszerzője, Angelo Badalamenti

A 85 éves korában elhunyt komponista elsősorban David Lynch filmjeihez szerzett zenét.

Zenéit olyan filmekben hallhatjuk felcsendülni, mint a Kék bársony, a Lost Highway - Útvesztőben, A sötétség útja - Mulholland Drive, A part, az Elveszett gyerekek városa és a Hosszú jegyesség. A filmzeneszerzés mellett számtalan énekessel is dolgozott együtt, pályája során rengeteg műfajban kipróbálta magát. Írt zenét többek közt Nina Simone, Nancy Wilson, Shirley Bassey, Patti Austin, David Bowie, Paul McCartney, Marianne Faithfull és Liza Minnelli számára is. 

A nevéhez fűződik a Twin Peaks és a Pszichozsaru című sorozatok zenéje is, de

ő komponálta a Barcelonában megrendezett 1992. évi nyári olimpiai játékok megnyitójának zenéjét is. 

Angelo Badalamenti 1937-ben született Brooklynban, és már fiatalon zongorázni tanult. Diplomát a Manhattan School of Music-on szerzett, első filmes munkája az 1973-as Gordon's War, az igazi áttörést viszont az 1986-os Kék bársony hozta el, amiben először dolgozott együtt David Lynch-csel.

A közös munka általában úgy zajlott, hogy hol a történet, a hangulat ihlette a zenét, hol pedig fordítva: Badalamenti elkezdett játszani valamit, és a rendező előtt megjelent egy karakter vagy egy jelenet. A Twin Peaks híres “szerelmi témáját” (Laura Palmer's Theme) mindössze húsz perc alatt írta meg, amiért Lynch kifejezetten rajongott:

“A kotta 75 százaléka most készült, és ez érződik a zene hangulatán. Ez maga a Twin Peaks”

A sorozat főtémájáért Badalamenti 1990-ben Grammy-díjat kapott, és három Emmyre is jelölték a Twin Peaks zenéjéért. A széria zenei albuma 25 országban lett aranylemez.  

2008-ban életműdíjjal jutalmazták a World Soundtrack Awards-on, 2011-ben pedig a rangos Henry Mancini-díjat vehette át, ráadásul David Lynch-től.

A zeneszerző New Jersey-i otthonában, a családja körében hunyt el.

(via The Hollywood Reporter, NME)