Meghalt Csukás István, gyerekkorunk kedvenc meséinek szerzője

Generációk nőttek fel a könyvein, neki köszönhetjük Süsüt, A nagy ho-ho-ho-horgászt, Pom Pomot, Gombóc Artúrt, Sebaj Tóbiást, A legkisebb ugrifülest és Mirr-Murrt.

83 éves korában elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar író, forgatókönyvíró.

Csukás István és az egyik mesehőse, Süsü a Sárkányfesztiválon

 

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után egy zenetanár biztatására, anyja akaratából jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába: hegedűművész akart lenni. Bár jól érezte magát a zeneiskolában, később mégis fellázadt a zene ellen: érettségi után előbb a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de bölcsész tanulmányait sem fejezte be. A Fiatal Művészek Klubjának vezetője volt, majd 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt. Később szabadfoglalkozású író lett.

A '60-as évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé, ettől kezdve verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett, mint Süsü, A nagy ho-ho-ho-horgász, Pom Pom, Sebaj Tóbiás, a Legkisebb Ugrifüles és Mirr-Murr. Ezeket a figurákat a gyerekek főként televízióban nagy sikerrel vetített, és sokszor megismételt rajz- és bábfilmekből ismerhették meg.

A Magyar Távirati Iroda egyszer megkérdezte Csukás Istvántól, melyik a kedvenc figurája. Csukás István akkor Pom Pomot említette:

Persze ő is képzelt lény, akárcsak Radírpók vagy Festéktüsszentő Hapci Benő. A Pom Pom meséi azért a kedvencem, mert végre egy olyan történetet írtam, amelynek nem egy kisfiú, hanem egy kislány a főszereplője, aki nagyon lassan megy iskolába, és közben mindenfélét képzel”

Több ifjúsági regényéből is tévéfilm készült. Ezek közül a legismertebb és a leginkább kedvelt minden bizonnyal a Keménykalap és krumpliorr, amiben a korszak gyereksztárjai (Kovács Krisztián, Berkes Gábor és a társaik) olyan színészlegendák szerepeltek, mint Szilágyi István (Lópici Gáspár, az utca hírmondója) vagy Alfonzó, aki a fagylaltos Bagamérit alakította. A sorozatverzió 1975-ben a hollywoodi televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.