Meghalt Horváth Ádám, a Szomszédok atyja

A Kossuth-, Erkel- és Balázs Béla-díjas tévérendező 89 éves volt.

89 éves korában elhunyt Horváth Ádám, a Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas magyar tévérendező - értesült az Infostart. A lap szerint a Szomszédok atyja hosszabb ideje egészségi problémákkal küzdött, ezek okát azonban nem árulta el. Májusban kórházba is került, akkor azt mondta, rosszul van és nem tudja, mikor hagyhatja el az intézményt.

Horváth Ádám az utóbbi időben már a nyilvánosságtól távol, visszavonultan élt második feleségével, Csűrös Karolával (akit a Szomszédok-beli főszerepe miatt a tévénézők leginkább Etusként zártak a szívükbe). A sorozat sztárjai azonban, akik szinte apjukként tekintettek rá, sosem szakadtak el tőle. Legutóbb februárban avatott fel egy emléktáblát az Országos Mentőszolgálat Markó utcai telephelyén, a teleregény eredeti forgatási helyszínén a Szomszédok orvosaival, Kulka Jánossal (dr. Mágenheim Ádám), Malek Andreával (dr. Szalóki Eszter), Simorjay Emesével (dr. Nagy Éva) valamint a Peti nevű mentős sofőrt alakító Lakatos Péter szakápolóval.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Horváth Ádám Budapesten született, 1930-ban. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Agrártudományi Egyetemen kezdte (1948-1949), majd Máriássy Félix tanítványaként szerzett rendezői diplomát a Színház-és Filmművészeti Főiskolán, 1965-ben. 1966-ban a BBC Training Cours hallgatója, két évvel később RAI ösztöndíjas Rómában. 1957-től dolgozott a Magyar Televízióban, 1967-től vezető rendező, 1994 és 1995 között az MTV elnöke, utána főrendezője volt. Negyven éven keresztül tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, öt évig volt egyetemi tanárként rektorhelyettes, később professor emeritus.

Horváth Ádám a magyar televíziózás egyik legjelentősebb alkotó egyénisége, több rendezőnemzedék tanára és mestere. Körülbelül 3000 mű, köztük csak tévéjátékból 125 kötődik a nevéhez, számos remek filmet és tévés sorozatot készített. Önálló műfajt teremtve meghonosította Magyarországon a teleregény műfaját, az 1987 és 1999 között futó Szomszédokkal, ami még ma is generációk kedvenc sorozata.