Meghalt Philip Baker Hall, Hollywood egyik legjobb karakterszínésze

Philip Baker Hall 90 éves volt. Összesen 185 filmes és tévés produkcióban szerepelt, mindig előszeretettel osztották rá a magas rangú katonatiszt, a szigorú rendőr vagy a befolyásos tévéproducer szerepét.

90 éves korában elhunyt Philip Baker Hall, a Boogie Nights, a Magnolia, a Modern család című tévésorozat és számos további emlékezetes produkció sztárja. Az elismert karakterszínész halálhírét jó barátja és szomszédja, a Los Angeles Times sportújságírója, Sam Farmer jelentette be hétfőn. Elmondása szerint Hall „békésen, szerettei körében” hunyt el Los Angelesben. Halálának pontos okát nem közölték, a színészről azonban köztudott volt, hogy tüdőtágulástól szenvedett (részben egy gyermekkori tüdőgyulladás következtében), és karrierje vége felé már csak néhány percig tudott a filmforgatásra koncentrálni, szüneteket kellett tartania.

A színész felesége, Holly Wolfle Hall később megerősítette a halálhírt az Associated Pressnek. Elmondása szerint férje az utolsó napjait az életéről való elmélkedéssel töltötte, családias hangulatban.

Philip Baker Hall a Szaftos szavak c. film Los Angeles-i premierjén, 2014-ben (fotó: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images)

 

Sam Farmer így jellemezte néhai szomszédját a halálhírt közlő Twitter-bejegyzésében:

Szomszédom, barátom és az egyik legbölcsebb, legtehetségesebb és legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam, Philip Baker Hall, békésen elhunyt tegnap este. Szerettei vették körül. A világban maradt egy üres hely utána.

Annak ellenére, hogy csak 30 éves kora után, a '70-es években kezdett el foglalkozni a színészettel, Philip Baker Hall igen termékeny karriert futott be Hollywoodban: az IMDb szerint nem kevesebb mint 185 filmes és tévés szereppel büszkélkedhetett. Ezek között olyan kultikus alkotások is szerepeltek, mint Az elnök különgépeA szikla, a Boogie Nights, a Magnolia, a Truman Show és a Dogville - A menedék, a Zodiákus, vagy épp a Piás polák bérgyilkos. A rendezők és a producerek mindig előszeretettel osztották rá a magas rangú katonatiszt, a szigorú rendőr vagy a befolyásos tévéproducer szerepét. Ez igen szép filmográfia ahhoz képest, hogy a karrierje kezdetéről egyszer így mesélt a Washington Postnak:

Amikor először jöttem ide [Hollywoodba], teljesen naiv voltam. Nem is tudtam, hol kezdjem. A televíziózásnak nem igazán volt értelme számomra, mert soha nem volt tévénk. Nem tudtam elképzelni azt sem, hogy filmet csináljak. Számomra ez soha sem tűnt lehetségesnek vagy életszerűnek.

A színész halálhíre után azonnal özönleni kezdtek a tisztelgések és visszaemlékezések a közösségi médiában. A Better Call Saul sztárja, Michael McKean ezt írta ki a Twitterére:

Semmi sem lesz már ugyanolyan. Nyugodj békében, Philip Baker Hall!

Patton Oswalt komikus így emlékezett néhai kollégájára:

Remélem, a mennyországban van, szendvicset eszeget, iszik egy pohár tejet, és valami k*rva jó dolgot csinál.

Jesse Hawken író-filmrendező ezt írta:

Nyugodjon békében a nagyszerű Philip Baker Hall, a »mindig mindenben jó« karakterszínész!

Larry David humorista, író, színész, rendező és producer így emlékezett Hallra:

Philip jobban meg tudott nevettetni, mint a színészek, akikkel együtt dolgoztam.

(via The Guardian & The Independent)