Meghalt Schubert Éva, a Szomszédok Lillácskája

A Kossuth-díjas színésznő, Budapest díszpolgára 86 éves volt.

86 éves korában elhunyt Schubert Éva, Kossuth-díjas színésznő, rendező, színészpedagógus, érdemes művész. 2011-ben csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett.

Schubert Éva kényszerből lett színész, mivel nem vették fel az egyetemre, arra hivatkozva, hogy az angolkisasszonyoknál nevelkedett. 1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére sem tanulhatott tovább, gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el, majd esti tagozatra jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Itt 1955-ben szerzett diplomát, de mivel szimpatizált az '56-os forradalommal, és Aczél György nem kedvelte munkásságát, nem alakíthatott nagyobb főszerepeket.

A főiskola után a Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. 1957-től 1958-ig a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt. 1978-tól újból a Vidám Színpad művésznője 1988-ig. 1988-tól a Játékszín szerződött, 2004-2005-ben pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott, de vndégszerepelt a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadon és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is. 1995-1999 között a berlini Theater des Ostens vendégművésze volt.

Schubert Évát a magyar tévénézők leginkább a Szomszédok című sorozat Lillácskájaként, az operaénekes Sümeghy Oszkár talpraesett, karakán szerelmeként ismerhették meg és zárták örökre a szívükbe.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala az alábbi sajtóközleményben tudatta a színésznő halálhírét:

A kiváló magyar színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg 2008-ban a Budapest díszpolgára elismerést. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.