Megsemmisült az Azúr ablak, a Trónok harca ikonikus helyszíne

A tengerbe szakadt Málta legszebb turistalátványossága, a gigantikus kőkapu. Itt volt Daenerys és Khal Drogo esküvője is.

Szomorú hírt közöltek ma a máltai oldalak: a tengerbe szakadt szigetország egyik legkedveltebb turistalátványossága, az Azúr ablak. Az ikonikus tengerparti sziklaboltív természetes kőhídként ívelt át 100 méter magasan a parttól egy tengerben álló kőoszlopig.

A Trónok harca rajongók körében különösen kedvelt helyszín volt Málta kisebbik szigete, Gozo, mivel az első évadhoz sok jelenetet itt forgatott le az HBO stábja.

Fotó: Szűcs Gyula

Az Azúr ablak az HBO sorozatában is szerepelt: itt tartották meg Essos kontinensének vad barbárjai, a dothrakiak Khal Drogo és Daenerys Targaryen tradícionális esküvőjét (ahol egyébként magyar kaszkadőrök belét ontotta ki a heves vérmérsékletű násznép).

Forrás: HBO

A sziklahíd tengerbe omlásának hírét már a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat is hivatalosan elismerte egy szomorú Twitter-üzenetben:

Én pont egy éve jártam Máltán: egy lelkes újságírócsoporttal mozifilmes és tévésorozatos forgatási helyszíneket jártunk be Popeye falujától kezdve Brad Pitt trójai háborúskodásáig. Az idegenvezetőnk már ekkor megemlítette, hogy hatalmas repedéseket fedeztek fel a boltíven, és hogy azt tervezik, fémkapcsokkal erősítik meg az ívet. Sokan ugyanis már évek óta attól féltek, hogy a viharok és a tenger okozta erózió, valamint az óriási turistaáradat miatt a sziklahíd előbb-utóbb középen le fog szakadni. A 2010-es években már kifejezetten veszélyes volt felmászni rá, 2012. áprilisában egy nagyobb sziklatömb le is omlott a tengerben álló részről, idén januárban pedig az ívből is törtek egy darab.

Fotó: Szűcs Gyula

Tavaly februárban én még a saját szememmel láttam olyanokat, akik simán végigsétáltak a sziklahíd tetején (lásd a fenti képet, ahol épp a Trónok harca bélkiontós jelenetét játszom újra az eredeti helyszínen), holott ezt 2010 óta már megtiltották a helyi hatóságok.