Megtalálták a hackert, aki még a nyáron megzsarolta az HBO-t

Brutális börtönbüntetés elé nézhet.

Kiderült, ki törte fel az HBO szervereit még a nyáron. Behzad Masri, iráni hacker korábban a hadseregnél szolgált, majd pályát változtatott, és másfél terrabyte-nyi adatot lopott el az HBO-tól, többek között forgatókönyveket és a belső levelezést. Hat millió dollárnyi bitcoint követelt a csatornától az adatok visszaszolgáltatásáért, és erődemonstráció gyanánt még a premier előtt feltöltötte a netre a Trónok harca 7. évadának 4. epizódját.

Noha még nem tartóztatták le Mesrit, folyamatos megfigyelés alatt áll. Joon H. Kim, manhattani ügyész  stílusosan így fogalmazott:

Az amerikaiak találékonyságát és kreativitását ápolni és ünnepelni kell, nem ellopni az eredményeiket, és váltságdíjat követelni értük. Azoknak a hackereknek, akik tesztelik a szellemi termékeink védelmét - még akkor is, ha egy távoli országban rejtőznek a billentyűzet mögé - végül beköszönt a tél.

A Skote Vahsat álnéven tevékenykedő hackert nem csak az HBO esete miatt vádolhatják. Az Egyesült Államok törvényei szerint online pénzügyi csalásért, bizalmas adatok lopásáért, személyiséglopásért és zsarolásért is büntethető - amiért akár 44 évet is kaphat. (via The Wrap)