Megtörte a csendet Bill Cosby áldozata

Andrea Constand miatt ítélték el végre a sorozaterőszakoló komikust áprilisban – 13 év után először és utoljára szólalt meg.

A Temple Egyetem női kosárlabdacsapatának egykori adminisztrátora az NBC Newsnak adott exkluzív interjút, ami a Dateline NBC című hírműsor részeként helyi idő szerint június 1-jén, este 10-kor kerül adásba. A Constanddel készült mélyinterjú mellett a Bringing Down Bill Cosby: Andrea Constand Speaks című egyórás különkiadásban a csatorna Cosby további négy áldozatát is megszólaltatja – azokat, akik nemrégiben tanúskodtak az ellene zajlott bírósági tárgyaláson.

Andrea Constanddel az NBC riportere, Kate Snow beszélgetett, aki korábban (a 2015-ös, utóbb Emmyvel díjazott The Cosby Accusers Speak című műsorban) nem kevesebb mint 27 olyan nővel készített interjút, aki szexuális zaklatással és/vagy nemi erőszakkal vádolta a komikust. A valódi áldozatok száma egyébként óvatos becslések szerint is legalább ennek a kétszerese lehet.

Andrea Constand. Forrás: Corey Perrine – Pool / Getty Images

 

Az eseteknek viszont csak a töredéke jutott el a bíróságig, és Andrea Constand ügye volt az egyetlen, amiben végül el is tudták ítélni Cosbyt. Április végén az esküdtszék kimondta, hogy a komikus 2004-ben, Philadelphia kertvárosában található otthonában bedrogozta, majd szexuálisan molesztálta a nőt.

Mint arról mi is beszámoltunk, Constand azért kereste fel a neves színészt, hogy szakmai tanácsokat kérjen tőle, ám a férfi ehelyett (ahogy arról mindegyik áldozata egybehangzóan beszámolt) megerőszakolta, miután eszméletét vesztette a neki beadott gyógyszerektől. Cosby egyébként azt állította, a szexuális aktus kölcsönös beleegyezésen alapult.

Bill Cosby. Forrás: Mark Makela/Getty Images

 

A bíróság a komikust letöltendő börtönbüntetésre ítélte, de hogy pontosan hány év vár a 80 éves sztárra, majd csak szeptemberben fogják eldönteni. Mivel azonban az ellene felhozott mindhárom vádpontnak (beleegyezés nélküli behatolás, szexuális aktus öntudatlan áldozattal, elkábítás) tíz évig terjed a büntetési tétele, akár 30 évet is kaphat, amit egyhuzamban kell(ene) letöltenie.


(The Hollywood Reporter)