Mel Gibson nagyon rühellheti az angolokat

  • Vízer Balázs

Gibson kedvenc filmbéli ellenfelei az angolok, legyen szó a skót vagy az amerikai függetlenségi harcról, ő bármikor lekaszabol pár brit lovagot vagy vörös kabátos katonát.

Nem tudom, mindez mire vezethető vissza, de Mel Gibson valószínűleg nagyon rühelli az angolokat. Az általa rendezett A rettenthetetlenben (1995) olyan förtelmes gazembereknek állította be őket, akik a legkegyetlenebb halált érdemlik meg, amit aztán saját kezűleg mért ki rájuk, és hasonló a történet A hazafival (2000) is. Igaz, az amerikai függetlenségi háború idején játszódó történetet nem ő, hanem a német Roland Emmerich rendezte, de az angolokat sikerült itt is patás ördögökként lefesteni – na jó, nem mindet, csak néhányat, a többiek pedig  nagy marhák lettek. Gibsonék ehhez némi történelemhamisítástól sem riadtak vissza, ami azért furcsa, mert a film minden más aspektusában és részleteiben is rendkívül hiteles beszámoló az akkori életről, harcokról és halálról.

Hőse, Benjamin Martin (Gibson) is élő alak volt, pontosabban két élő alakból gyúrták össze a karakterét: a mocsári Róka néven is ismert Francis Marionból és a dél-karolinai milíciák vezetőjéből, Andrew Pickens tábornokból. Martin az indiánok elleni hadjáratok hőse, és megcsömörlött a vérontástól – szörnyű dolgokat látott és tett -, így a függetlenségi háborút nem tekinti a saját ügyének. Csakhogy a háború eléri az ő birtokát is, és legnagyobb fia (Heath Ledger ) beáll a lázadók közé, és lassan ő is kénytelen újra előásni a csatabárdot. Úgy értem, szó szerint, mert hősünk fő fegyvere a tomahawk, amit mesteri módon kezel. Olyan mesteri módon, hogy azt a jelenetet, ahol fiaival egy csapat vörös kabátost támad meg, belekerült az Assassins’s Creed harci koreográfiájába is. Persze, nem minden vöröskabátos könnyű ellenfél, és pont ettől lesz A hazafi igazán izgalmas, és itt kanyarítottak egyet Gibsonék a történelmen.

Benjamin Martin személyes ellenfele ugyanis egy brit lovassági parancsnok, Tavington ezredes (Jason Isaacs), akit Banastre Tarleton ezredesről mintáztak, és akinek a nevéhez több túlkapás kapcsolódik, bár ezeket történészek is vitatják. Az azonban biztos, hogy az illető soha olyasmit nem csinált, amit itt mutatnak, és ami úgy felbőszíti Gibson karakterét.

 

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu