Menő csajok a tévéből, akikért rajongunk

A börtöntölteléktől a férfiakat földre kényszerítő nyomozónőig, az összeomlás szélén álló anyától a fedett KGB-ügynökig rengeteg izgalmas női karakterrel találkozhatunk mostanában a tévésorozatokban. Az őket játszó színésznők közül többen Emmy-díjjal távoztak a vasárnapi díjátadóról, de nemcsak őket vettük be a listánkba.

Elisabeth Moss

Mad Men - Reklámőrületek, A tó tükre, A szolgálólány meséje 

 

Már a Reklámőrületekben ő volt az a karakter, aki megmutatta, mennyire nehéz volt érvényesülni a hatvanas években egy nőnek, aki többre vágyott, mint ami a kor nemi szerepei szerint járt neki. Peggy Olsenként ezen a kemény pályán tudott érvényesülni, és az alakításáért hatszor jelölték Emmy-díjra. Ezután a Zongoralecke ausztrál rendezőjének hipnotikus bűnügyi sorozatában játszott egy hasonlóan erős női karaktert. A tó tükrében nyomozónőként tér vissza eldugott szülővárosába, és egy 12 évesen teherbe esett lány után kezd nyomozni. Ezért a szerepért egy Golden Globe-ot elnyert, de az igazán elsöprő sikert A szolgálólány meséje hozta meg neki, amiért most vasárnap megkapta az Emmy-t is.

 

Alexis Bledel

Szívek szállodája, A szolgálólány meséje

 

Szintén A szolgálólány meséjében tért vissza a Szívek szállodája valószerűtlenül kék szemű főszereplője, hogy egy egészen más karaktert játsszon egy egészen más műfajban. A kétezres évek elején a Szívek szállodája a magyar címe ellenére egy egészen értelmes sorozat volt a Gilmore család fordulatos életéről, amiben mindenkinek nagyon felvágták a nyelvét. Tavaly ebből is kijött négy új epizód a Netflixen, de az Emmy-díjat Alexis Bledelnek is A szolgálólány meséje hozta meg.

 

Keri Russell

Felicity, Amerikaiak

 

A színésznő Amerikában már a kilencvenes években óriási sztárnak számított a Felicity című tinisorozat főszereplőjeként. Nemcsak nők tömegei kértek a fodrásznál Felicity-frizurát, az Emmy-díjat is megkapta a szerepért. Egészen más arcát mutatja az ötödik évadjánál járó Amerikaiakban, ami a hidegháború idején játszódik, és egy olyan házaspárról szól, akik KGB-kémként alapítottak családot az Egyesült Államokban. Érdekes, hogy kettejük közül Kerri Russell karaktere a keményebb, aki a szent ügy érdekében bármeddig elmegy, és sosem kérdőjelezi meg a moszkvai központ utasításait. Ennek ellenére ugyanúgy szurkolunk neki is, hogy például anyaként is helyt tudjon állni ebben a bonyolult helyzetben.

 

Felicity Huffman

Született feleségek, Bűnök és előítéletek

 

Már 20 éve játszott közepes sorozatokban Felicity Huffman, amikor adásba került a Született feleségek, és hirtelen a világ egyik legismertebb sorozatszereplőjévé vált. Az amerikai külvárosi háziasszonyok bűnügyekkel átszőtt életét kifigurázó sorozat nyolc évadot ért meg, és az ördögien rossz ikreit nevelő Lynette Scavo karaktere egy Emmy-díjat és három Golden Globe-jelölést hozott. Bár a főbb szereplők közül szinte mindenki nagyon jól eltalált figura, Lynette az, akivel legjobban azonosulni lehet. A színésznő azóta a kritikusok által magasztalt Bűnök és előítéletek című drámasorozat főszerepében tért vissza a tévébe, amiért három Emmy- és egy Golden Globe-jelölést gyűjtött be.

 

Samira Wiley

Orange Is The New Black, A szolgálólány meséje

Forrás: Netflix

A Netflix ugyan a mostani Emmy-díjátadon hoppon maradt a Stranger Things című zseniális ifjúsági scifi-horrorral, korábban az Orange Is The New Black-kel viszont nemcsak a díjátadókon arattak. A női börtönben játszódó sorozat főszereplője nem mindig szimpatikus karakter, viszont Samira Wiley, a meleg könyvtároslány törékeny figuráját annyira megkedvelte a közönség, hogy fokozatosan egyre nagyobb teret kapott, és a legújabb évad eseményeit gyakorlatilag ő indította el. A szolgálólány meséjében az akaratos Moirát játssza, és egy Emmy-jelölést ezért is kapott.